Moderaterna är garanten för svensk skog i EU

Tomas Tobé instämmer i bedömningen att vi står inför ett ödesval. Det är krig i vårt närområde. Vi behöver hålla ihop och försvara Europa, säger han.

Tomas Tobé är Europaparlamentariker och förstanamn på Moderaternas lista i EU-valet.

Tomas Tobé är Europaparlamentariker och förstanamn på Moderaternas lista i EU-valet.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Ledare2024-06-01 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Årets val spås också bli en framgång för partierna till höger om EPP. Hur ser du på att samarbeta med högerpopulistiska partier? Finns det någonstans du ser en röd gräns?
– Låt oss först invänta valresultatet. Men från EPP:s sida kommer vi inte samarbeta med någon som inte står upp för Ukraina, respekterar rättsstaten eller har en konstruktiv syn på Europasamarbetet. Det gäller, annars tycker jag vi ska söka samarbeten där vi kan få stöd för våra sakpolitiska förslag och prioriteringar.

I Sverige samarbetar Moderaterna med SD genom det Tidösamarbetet? Påverkar det er i Europaparlamentet? Samarbetar du till exempel mer med Charlie Weimers (SD) nu än tidigare?
– Jag tycker SD i Sverige valt att agera konstruktivt inom Tidösamarbetet, där de stöttat både migrationspakten och klimatpaketet, men inte gjort det på samma sätt i Europaparlamentet där de hellre verkar vilja sätta sig på läktaren än vara med och påverka besluten. Men jag är beredd att samarbeta med alla svenska partier för att värna svenska intressen och få igenom bra politik.

M och KD ingår båda i den kristdemokratiska partigruppen EPP. Finns det någon anledning att rösta på Moderaterna och inte på KD (som ju riskerar att åka ut)? Vad menar du skiljer partierna åt?
– Vi har ett väldigt gott samarbete eftersom vi delar partigrupp. Men jag tycker att vi har ett mer offensivt kriminalpolitiskt program, där vi vill dra in den fria rörligheten för kriminella och införa en europeisk specialpolis. Tycker man att det är viktigt att bekämpa brottsligheten ska man rösta på Moderaterna. Vi är också ett större parti, så man skulle kunna säga att man får mer valuta för sin röst.

Du har sagt att du står fast vid ambitionen att förbjuda nytillverkning av bensin och dieselbilar efter 2035. Ser du inga risker att ett sådant förbud drabbar människor och företag på svensk landsbygd?
– Alla ska tryggt kunna köra sin bensin- eller dieselbil också efter 2035. Däremot tycker jag det är en rimlig reglering, eftersom branschen i hög grad är på väg dit och detta kunde utgöra en viktig push för svenska företag som ligger i framkant.

I svensk debatt skälls det på den gamla rödgröna regeringen för att den inte stod upp mer för svensk skogsnäring. Vad kan du som EU-parlamentariker göra för den svenska skogen?
– Ja, med rätta. Det viktigaste är att försvara det svenska självbestämmandet. Svenskt skogsbruk är en förutsättning för svensk tillväxt och jobb här. Lagen om naturrestaurering är kanske det tydligaste exemplet på ett rent skadligt förslag som hotade både äganderätten och tillväxten. Den lyckades vi stoppa, den som bryr sig om den svenska skogen och skogsbruket kan lita på Moderaterna.

Moderaterna väljer att driva frågan om aborträtt hårt. Är det klokt att lägga just den frågan på EU-nivå?
– Jag vill inte förhandla om vår svenska abortlagstiftning. Däremot tycker jag att rätten att bestämma över sin egen kropp och med det kvinnors rätt till abort borde gälla i hela Europa. Därför menar vi att rätten till abort hör hemma i EU:s motsvarighet till grundlag.

Storbritanniens relation till EU är fortfarande sårig. Vad ser du att EU kan göra för att förbättra relationen?
– Från EU:s sida har det varit viktigt att markera att det inte går att äta kakan och ha den kvar. Men det är klart det är extremt viktigt med goda relationer till Storbritannien. Och vi har ju sett stor samsyn kring stödet till Ukraina, det tror jag kan hjälpa.

Hur anpassad har du blivit till Bryssel? Äter du croissant eller gröt till frukost?
– En och annan croissant kan det ha blivit, likaså en del pommes frites... Som politiker har jag nog blivit väldigt anpassad till Europaparlamentet, men jag känner mig fortsatt väldigt svensk.