Tänk så bra det kan gå när man anstränger sig

Ibland låter det på skoldebatten som om vi inte vet vad som krävs för att någon ska uppnå goda studieresultat. Men det gör vi ju.

Känslan av att verkligen ha lyckats med något, eller att ha lärt sig något nytt är fantastisk. Och som varje barn vet förknippad med envishet och hårda ansträngningar.

Känslan av att verkligen ha lyckats med något, eller att ha lärt sig något nytt är fantastisk. Och som varje barn vet förknippad med envishet och hårda ansträngningar.

Foto: Johannes Plenio/Pexels/Montage

Ledare2022-05-12 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det som krävs för att lyckas med sina studier är att man anstränger sig. Har man lite svårare för ett ämne eller om man vill försöka bli bäst på något krävs det extra hårda ansträngningar. Så var det förr, så är det nu och så kommer det att vara i framtiden.

Ett underskattat inslag i utbildningar är de tävlingar som hålls i olika discipliner. Just nu hålls exempelvis yrkes-SM i Växjö. Där tävlar omkring 200 unga yrkeshögskoleelever om att utnämnas till bäst i sina respektive fält. Åtminstone elva deltagare från utbildningar i Norrbotten finns på plats. Från Piteå och Arvidsjaur till Boden och Luleå. En av två studenter som representerar Nordiskt flygteknikcenter i Luleå, Sebastian Edlund, berättar om upplevelsen i en artikel på kuriren.nu

Många som tävlar vill inte säga att de vill vinna av vidskepliga skäl. Kanske spelar det in, kanske inte. Men Edlund ger uttryck för en väldigt god inställning. På frågan vad det skulle betyda för honom att vinna säger han att det viktigaste är att han har fått ett kvitto på att han verkligen har tagit till sig utbildningen.

Behovet av dessa tävlingar finns både i de praktiska och de teoretiska ämnena. Nyligen kunde Kuriren rapportera att Oskar Brännholm som går naturvetenskapliga programmet på Björknässkolan i Boden har vunnit Wallenbergs fysikpris 2022. Efter två hårda finaltävlingar i Göteborg och Tallinn hade han flest poäng. Han har därmed kvalificerat sig till finalen i den internationella fysikolympiaden. Tyvärr kan han inte delta eftersom han ska representera Sverige i den internationella biologiolympiaden som går av stapeln samtidigt. Det är onekligen en bedrift som imponerar och som skvallrar om mycket goda förutsättningar inför fortsatta intellektuella gärningar.

"Det känns roligt eftersom jag har jobbat hårt", säger Brännholm och konstaterar att det har krävts ganska många timmar utöver skoltiden för att bli så duktig. Tro sjutton det. Något annat sätt finns inte. Det spelar därvidlag ingen roll om det handlar om fysik, flygteknik eller ishockey.

De här tävlingarna är viktiga för uppmuntra fler att anstränga sig ännu mer. Det är inte magi som skapar framgång utan ansträngning. Vilket förstås kan vara nog så svårt. Stort grattis till Brännholm och lycka till såväl till honom som till alla regionens tävlande i Yrkes-SM. Ni har redan kommit långt och inspirerar andra att göra samma sak.