Tack till räddarna som ställer upp!

Civilsamhället har en förmåga att ställa upp för andra när det behövs, ekonomiskt eller livräddande. Det är vackert.

Räck ut en hjälpande hand, bokstavligen eller metaforiskt, för att hjälpa andra.

Räck ut en hjälpande hand, bokstavligen eller metaforiskt, för att hjälpa andra.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Ledare2021-07-09 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Att få hjälp när man behöver det som mest är en fantastisk känsla. Att ge likaså. De som frivilligt ger av sin tid eller sina pengar till välgörande ändamål är värda att hyllas. Vissa organisationer jobbar inriktat med en viss typ av frågor, andra kliver in och hjälper i enskilda fall där det behövs. 

När Gunnar Larsson i Piteå fick sin permobil indragen av kommunen, ställde den ideella organisationen Helping hands upp och samlade in pengar. För Gunnar är det ett ovärderligt hjälpmedel för att kunna ta sig ut från sin lägenhet, en symbol för frihet. 

All heder åt organisationen som tog sig an fallet och åt de som bidrog till insamlingen så att Gunnar slipper sitta instängd i sommar. 

Sveriges Veteranförbund, SVF, är ett exempel på en organisation med inriktning. Den skapades som stöd till de 100 000 svenskar som gjort utlandstjänst och räknas som veteraner. Gula bandet säljs till förmån för de veteraner som behöver ekonomiskt stöd till kostnader som myndigheter inte täcker, eller av andra skäl. 

Förutom det ekonomiska stödet finns kamratstödet, en samtalshjälp med en telefon som är bemannad årets alla dagar för den som behöver prata med någon som förstår. Att stötta SVF är att ge tillbaka något litet till de som gett mycket i Sveriges tjänst. 

En annan organisation som förtjänar en eloge är Sjöräddningssällskapet som bildades 1907 utifrån statens ointresse att handha sjöräddning. Sjöräddningssällskapet får än i dag inget bidrag ifrån staten, utan finansieras av medlemskap, donationer, testamenten och gåvor. 

2 300 frivilliga sjöräddare är beredda att ställa upp dygnet runt året om och är med i cirka 90 procent av all sjöräddning i Sverige. Tack vare donationer blev RS Luleå verklighet den 12 juni och kan nu stoltsera som Sveriges nordligaste räddningsstation, sällskapets 74:e i ordningen. 

År 2020 blev en rekordsommar för Räddningssällskapet med drygt 7 000 uppdrag. För Norrlandskusten innebar det 481 utförda uppdrag, en ökning med 42 procent från föregående år. Trenden ser ut att hålla i sig även i år med anledning av pandemin och värmen. 

Oavsett organisation så borde alla unna sig att hjälpa till inom ramen för sin egen förmåga. Några timmar oavlönad hjälp, ett litet eller stort ekonomiskt bidrag eller ett helhjärtat engagemang. Civilsamhället som ställer upp är vackert.