Sveriges sämsta strejk har nu kommit till Luleå

I veckan kom IF Metalls Teslastrejk till Luleå när företagets Umeåverkstad smällde upp en pop-up-verkstad i Gammelstad i ett par dagar.

Strejkvakt från IF Metall utanför en Tesla-anläggning.

Strejkvakt från IF Metall utanför en Tesla-anläggning.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2025-01-15 13:24
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Evighetsstrejken mot Tesla var aldrig tänkt att bli en sådan. Det skulle vara en tämligen snabb maktdemonstration, ett bevis på den svenska fackföreningsrörelsens överhöghet. Riktigt så blev det inte. I stället har den lyft fram flera skevheter på den svenska arbetsmarknaden som mer än något annat skadar facken.

Likafullt skickade IF Metall ut strejkinformatörer som står utanför den tillfälliga verkstaden där tre tekniker servar Luleåbornas bilar. Av Sveriges Radios intervju med dem framgår tydligt att de är väldigt nöjda med sina arbeten och de villkor som kommer med dem. Om Metalls strejkpersonal säger en av killarna bara att "vi respekterar att de står där så får de respektera att vi vill jobba".

Och det har också visar sig vara ungefär allt Metall klarar av i det här fallet. Att stå där och se på. De flesta var överens när strejken inleddes att Tesla tämligen kvickt skulle antingen ge upp och teckna kollektivavtal eller lämna Sverige. Icke sa Nicke, eller i vart Elon. Tesla tog fajten och har visat sig vara imponerande skickligt på att få verksamheten att fungera ändå.

Såväl fack som arbetsgivare brukar vara noga med att påpeka att kollektivavtal är frivilliga. Det är en sanning med kraftig modifikation. De är frivilliga så länge facket ser åt andra hållet. En normal arbetsgivare klarar inte av en konflikt med facket särskilt länge. Tesla är en global jätte, ägd av världens rikaste man. Där finns resurser som på få andra håll.

Ett problem med detta är förstås att det är förljuget att påstå att det är frivilligt om det inte också är det. Det är bara frivilligt för att LO anser sig förmöget att kunna tvinga vilket företag som helst att ansluta sig. Men som bland annat de tre teslateknikerna som besöker Luleå just nu visar är de anställda huvudsakligen inte missnöjda. Det finns faktiskt andra sätt att organisera förhållandet mellan arbetsgivare och anställda än genom kollektivavtal. Något som Tesla har bevisat.

Facken framhåller även fredsplikten som en viktig funktion hos kollektivavtalet. Men i sin meningslösa kamp mot Tesla har man vidtagit åtgärder mot flera kollektivavtalsanslutna företag. Personal har sagts upp. Livsverk skadats. Trots att man har gjort allt rätt, även enligt fackets sätt att se på saken. Men beskyddarpengarna köpte inget beskydd.

Därtill hjälper det kanske inte heller att tidigare statsministern Stefan Löfven envisas med att lägga sig i. Senast i tisdags besökte han strejkvakterna i Umeå för att ingjuta mod i dem. Det är viktigt att alla omfattas av kollektivavtal har Löfven förklarat om och om igen. Sedan återvänder han till sin tillvaro som konsult på Rud Pedersen public affairs – ett företag som vägrar att teckna kollektivavtal. Då är det inget problem alls. Å andra sidan kanske detta bara är del av ett pågående konsultuppdrag. Nästa år kanske Löfven har ett annat uppdrag och tycker något helt annat helt plötsligt. Vem vet.

Och trots 15 månaders utdragen strejk mot ett globalt företag har Metall inte lyckats få opinionen med sig. Kanske beror det på fackets klumpighet i frågan. Kanske på Stefan Löfven. Kanske beror det på att Tesla behandlar sin personal väl. Alldeles oavsett borde oroa den fackliga jätten. Det här är på väg att gå från att vara en arbetsmarknadskonflikt till att bli underhållning. Tesla blir till Robin Hood och vi får följa hur och om vår hjälte ska lyckas undkomma sheriffen i Nottinghams försök att få fast honom den här veckan.

Om stabiliteten på den svenska arbetsmarknaden talar för facken och kollektivavtalen så talar dessutom tidsandan emot. Kollektivism är för boomers. Samtiden lever och andas individualism. Möjligen kan det hela säljas in som en bekväm lösning – ungefär som förskolan har gjorts. Men rörelsen är ändå tveklöst bort från facken och det homogena samhället. Det är bara 72 procent av de anställda inom Metalls avtalsområde som anser att det är värt att vara med i facket. 

I det läget är Metalls rigida vi-ska-tvinga-alla-företag-inställning ett hinder för utveckling. Partipolitik och pampighet skadar facket som vägrar att anpassa sig till en ny tid. För det är mot detta man ofrånkomligen måste ställa de tre glada grabbarna som tjänstvilligt reser till Luleå för att med ett leende på läpparna göra livet lättare för företagets kunder. Och Tesla eller ej, det är en strid som facket aldrig kommer att kunna vinna.