Taiwansundet är en plats av spänningar som uppstår mellan motpolerna demokrati och auktoritarianism. Länder som Sverige och Taiwan besitter en hög AI-kapacitet (artificiell intelligens). Folkrepubliken Kina befinner sig på samma nivå som Sverige och Taiwan. Men deras ”AI” står för ”Artificial Island” (alltså en artificiell ö) och är en plats i Sydkinesiska havet som har blivit militariserad av Kina.
Kina har bland annat utpressat Sverige ekonomiskt, varit involverad i en militär gränskonflikt med Indien, ideologiskt krossat demokratin Hongkong, knutit starkare militära och geopolitiska band till Ryssland, Solomonöarna, länder i södra och centala Alasien samt länder i Afrika, exempelvis Djibouti. Sist men inte minst fortsätter de att pressa Taiwan som står på auktoritarianismens frontlinje och försvarar demokratin sedan 1949. Det påminner om den lilla Davids kamp mot den gigantiska Goliat.
Kina har länge mobbat Taiwan och gör det genom att också mobba andra länder. Kinas mobbing har inte enbart drabbat Taiwan utan även alla likasinnade länder som hotas av Kina för att få dem att distansera sig från och isolera Taiwan.
Den värsta typen av mobbing som Kina har utsatt Taiwan för är att exkludera Taiwan från Världshälsoorganisationen, WHO, samt beröva landet dess observatörsstatus i World Health Assembly, WHA, som 2023 kommer att hållas i Genève den 21-30 maj. Peking tenderar att alltmer propagandisera sin egen “ett Kina-princip” som hävdar att Taiwan är en del av Kina och att inte kvalificerar för en observatörsstatus i WHA.
Rent rättsligt är dessutom ett medlemskap i WHO inte kopplat till FN. Cooköarna och Niue är inte med i FN, men med i WHO. Lichtenstein är med i FN men inte i WHO. Dessutom utökar Kina aggressivt sitt inflytande med hjälp av vargkrigardiplomati, kognitiv krigföring, spionballonger och använder sig till och med av handel som ett vapen. Vi måste förhindra en sådan orimlig mobbning från Kina.
Det finns ett stort utrymme för förbättringar kring Taiwans deltagande i Världshälsoorganisationen och dess styrande organ WHA. Covid-19-pandemin avslöjade WHO:s begränsningar och ingen kan lämnas kvar. I kampen mot covid-19 och liknande sjukdomar måste alla vara med på tåget. Omkring 7 miljoner människor världen över har dött hittills, hundratusentals av dem i onödan.
WHO:s internationella hälsoreglemente ger en rättslig ram för hantering av gränsöverskridande folkhälsohändelser och nödsituationer, men Taiwans Centers for Disease Control har inte inkluderats. Trots att Taiwan är ett stort regionalt transport- och resecentrum kan Taiwan därtill heller inte kontakta Världshälsoorganisationens kontor för västra Stillahavsregionen direkt.
Men det värsta av allt är att Taiwan inte kan tillhandahålla information om virusövervakning till andra länder genom WHO:s globala system för influensaövervakning och influensarespons, kallat GISRS. En sådan koppling mellan Taiwan och WHO är inte bara Taiwans förlust utan också för världen. Om Taiwan skulle vara en WHA-observatör skulle alla sådana svårigheter lätt kunna övervinnas.
Den sista biten av det "globala hälsopusslet" behöver nu sättas på plats. Taiwans hälso- och sjukvårdskapacitet har fått internationellt erkännande, har stimulerat den medicinska forskningen och stärkt utvecklingen för att bidra till globala anti-pandemiska insatser.
År 2020 donerade Taiwan 10 miljoner ansiktsmasker till de mest behövande länderna, inklusive EU:s medlemsstater. Taiwan är dock fortfarande den saknade biten i det globala hälsopusslet. WHO åtar sig att skydda rätten till hälsa, och genom att fortsatt utesluta Taiwan väljer de att inte agera för världens bästa.
Därför vill jag uppmana den svenska regeringen, tillika det nuvarande EU-ordförandeskapet, att stödja Taiwans ansökan och i WHA tala för Taiwans observatörsstatus. Sverige är ett land som är Smart, Vist, Effektivt, Rättssäkert, Innovativt, Generöst och Eftersträvansvärt. Med det sagt hoppas jag att Sverige kan ta tillfället i akt som ordförandeland i EU att initiera och samordna alla EU:s medlemsländer för att gemensamt välkomna och hjälpa till med att sätta den sista biten av det globala hälsopusslet på plats så snart som möjligt.
Dr. Klement Gu är Taiwans representant i Sverige.