Journalistnätverket OpenDemocracy genomförde under 2021 en omfattande granskning av organisationer och vårdgivare i Östafrika. Genom att besöka kliniker och sjukhus under falsk identitet fann att många spred homofobisk propaganda och erbjöd så kallad omvändelseterapi. I en uppföljning har Dagens Nyheter funnit (28/12) att flera av dessa vårdgivare har fått stöd från Sida.
Ett exempel är organisationen TASO Uganda som ska arbeta med stöd till personer som drabbats av HIV. På en av dess kliniker uppgav personalen att hjälper personer som ”vill sluta vara homosexuella”. TASO har sedan 2019 fått sju miljoner kronor från Sida genom samarbetsorganisationer.
Sverige har även aktiva samarbeten med organisationen LVCT Health som har tagit emot hundratusentals kronor i bistånd från Sverige. Men på huvudkontoret i Nairobi erbjöd personalen omvändelseterapi till OpenDemocarcys reportrar. Samma sak skedde också på sjukhus i Tanzania och Uganda som har tagit emot svenskt bistånd.
Omvändelseterapi är ofta djupt traumatiserande för den som utsätts, eftersom det försöker ändra på en del av ens person som inte kan förändras. Därtill kan spridande av föreställningen att homosexualitet går att välja bort, spä på homofobiska attityder i samhället. Det försämrar alltså HBTQ-personers möjligheter att fritt leva sina liv.
Senast 2021 avslöjades exempelvis att bistånd till organisationen Globala fonden hade missbrukats för sexuella övergrepp i Ghana under tio års tid. Som en av de största givarna hade Sverige gett nästan tretton miljarder kronor till Globala fonden.
Problemet är att vi i alldeles för hög grad inte vet vad svenskt bistånd egentligen går till. Beloppen är så stora att svenska myndigheter inte kan hantera dem själva. Därför använder sig både Sida och utrikesdepartementet av samarbetsorganisationer. Vilket i sin tur innebär att det bli svårare att granska. Inte för att vi alltid ens försöker.
Dessa avslöjanden förklarar varför det var rätt av den nya regeringen att avskaffa enprocentsmålet för bistånd. När det är viktigare att pengar spenderas än vad de faktiskt används till, finns det få drivkrafter att granska. Att bistånds- och handelsminister Johan Forsell (M) prioriterar effektivt framför stort bistånd (SvD 22/12) är därför välkommet.
Som avslöjandena från Östafrika visar, drabbar missbruk av biståndsmedel främst de utsatta personer som stödet är till för att hjälpa.