Det går inte att komma ifrån att den svenska äldreomsorgen är som klippt och skuren för effektiv smittspridning. Detta oavsett vad man annars anser om den.
Äldreboenden av alla de slag präglas av hög personalomsättning och ett stort antal vikarier. Det är säkert möjligt att ha en god omsorg om de äldre med de förutsättningarna, men att hindra smittspridning är hart när omöjligt. Något hundraprocentigt skydd går naturligtvis inte att åstadkomma. Personalen har egna liv utanför arbetet. De många och varierande timvikarierna, som ingen som har erfarenhet av äldreboenden kan ha missat, gör dock saken ännu värre.
Detta beror delvis på att det innebär att antalet personer som de äldre måste ha nära kontakt med ökar, och det är tänkbart att risken med timvikarierna är större. Naturligtvis är det inte avsiktligt, men den som jobbar på timmar och kämpar för att få det att gå ihop har förmodligen lärt sig att inte lyssna alltför noggrant på sin kropp. I normala fall kan man inte låta bli att arbeta för småsaker. Nu har det plötsligt blivit en fråga om liv och död, men det vet inte invanda mönster om.
Dock har svensk äldrevård i möjligaste mån styrts om till att äldre ska bo hemma, vare sig de vill det eller ej, och ta emot enorma mängder hemtjänst om så krävs. Riskerna för dem med hemtjänst förefaller vara ännu högre än för dem som har fått plats på ett boende.
Hemtjänsten innebär ofta att ett tämligen stort antal medarbetare besöker den äldre i dennes hem. Det behövs inte att många i personalen smittats för att den äldre också ska bli det. Utöver att de äldre har flera som kommer hem till dem har personalen många äldre var att besöker. En smitta här leder snabbt till en omfattande dominoeffekt där smitta kan gå från personal till äldre till personal många gånger om.
Att kunna testa kritisk personal dagligen för att se om de har smittan eller kan arbeta borde ha prioriterats mycket högre. Anhöriga borde ha erbjudits möjlighet att ta över vårdnaden om sina äldre och fått hjälp med detta innan smittan kom till Sverige. Besöksförbud borde ha utfärdats mycket tidigare för äldreboenden. Skyddsutrustning borde ha funnits alternativt prioriterats att anskaffa innan läget var akut. Att personal på boenden och i hemtjänsten arbetar med minimalt skydd om något alls är ett dödligt svek mot såväl personalen som de äldre.
Många åtgärder har varit ämnade att skydda just de äldre. Det har i hög grad misslyckats.