Strandskyddet är en Stockholmsprodukt

Norrbotten måste få möjlighet att dra nytta av sina unika förutsättningar.

Vill du vakna upp till den här utsikten? Nuvarande strandskyddsregler för nybyggnationer stoppar dig.

Vill du vakna upp till den här utsikten? Nuvarande strandskyddsregler för nybyggnationer stoppar dig.

Foto: Martina Holmberg/Montage

Ledare2021-07-15 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Strandskyddet är den reglering som sätter käppar i hjulen för den som vill bygga nära vatten. Det är ett generellt skydd i hela landet och vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten både på land och i vattenområden. Lite förenklat kan man säga att allt vatten som inte är vattenpölar omfattas av regleringen. Strandskyddet behöver reformeras, men Miljöpartiet sätter sig på tvären.

Regleringen syftade från början till att skydda allemansrätten, men med tiden har syftet också blivit att skydda naturområden. 

Det finns självklart viktiga naturvärden som behöver värnas och som med allt annat värdefullt bör det finnas möjligheter till skydd, men utgångspunkten bör vara att det ska vara tillåtet att bygga strandnära – inte tvärtom.

Sveriges kust- och strandlinje är drygt 419 000 kilometer lång. Detta omfattar nästan alla sträckor där land möter vatten. Längst sträcka har Norrbotten med nästan 98 000 kilometer. Det motsvarar 23 procent av den totala kust- och strandlinjen i landet. Även om strandskyddet luckras upp kommer det finnas strandnära områden för alla att njuta av i länet.

Det är inte heller så att stränderna i Norrbotten är överexploaterade. De 5 mest strandexploaterade kommunerna finns i Stockholm och de 5 minst exploaterade finns i Norrbotten. Högst respektive lägst exploateringsgrad har Danderyd med 68,9 procent och Jokkmokk med 1,4 procent, enligt Utredningen om översyn av strandskydd.

Överexploatering är ett verkligt problem i Stockholm och där fyller strandskyddet ett syfte. Men inte i Norrbotten, här är inte allemansrätten hotad. Lagstiftningen är ingenting annat än en klassisk Stockholmsprodukt, utan förankring i den norrbottniska verkligheten.

Ett reformerat strandskydd kommer inte minst vara viktigt nu när inflyttningsbehovet är stort till följd av de stora gröna industrisatsningarna som planeras runt om i länet. Attraktiva boendemiljöer ska inte underskattas. Det är inte ovanligt att produktionskostnaden av hus är högre än marknadsvärdet på mindre orter. Det innebär ett risktagande för både de som vill bygga och för banker i sin långivning. Möjligheten att bygga nära vatten kan sannolikt förbättra de ekonomiska förutsättningarna.

Det strandskydd vi har nu är extremt och riskerar att underminera att det över huvud taget ska finnas någon reglering. För den som vill skydda miljön och strandnära områden riskerar nuvarande strandskyddsregler att bli direkt kontraproduktiva.