Många frågetecken kring Urban Ahlin

Sveriges ambassadör i Washington, Urban Ahlin (S) fortsätter ta ut inkomstgaranti från riksdagen. Men varför fick han ens jobbet?

Urban Ahlin, Sveriges ambassadör i Washington, förefaller vara mer än lagom ljusskygg.

Urban Ahlin, Sveriges ambassadör i Washington, förefaller vara mer än lagom ljusskygg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Ledare2024-10-14 00:10
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ambassadörsjobbet i Washington är det mest prestigefyllda uppdraget som UD har. Tidigare har det varit vigt åt proffsdiplomater. Urban Ahlin har däremot sin bakgrund som yrkespolitiker. I riksdagen var han Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson i opposition under alliansåren och gjorde sig då känd som en hårdför debattör. 

Ahlin var inte bara tuff mot meningsmotståndare utan även mot medarbetare. År 2008 anklagade en kvinnlig medarbetare honom för sexuella trakasserier. Ahlin nekade men hans ställning skadades. När han några år senare utnämndes till biträdande partisekreterare protesterade Socialdemokraternas kvinnoförbund. När Stefan Löfven bildade regering 2014 fick Ahlin inte en ministerpost, utan i stället rollen som riksdagens talman

Anklagelserna om härskartekniker och översitteri fortsatte att riktas mot Ahlin i den nya rollen. DN gjorde en granskning som baserades på 30 anonyma kvinnor som vittnade om trakasserier och maktmissbruk. Artikelserien var hård och klandrades senare av pressens opinionsnämnd, men ligger kvar på DN:s hemsida. Värt att notera är att även de som försvarade Ahlin, till exempel Ann Linde, medgav att han hade ”ett hårt ledarskap”.

Hade Urban Ahlin haft ett vanligt jobb vid en myndighet hade hans karriär tagit slut. Men i partipolitiken råder andra regler och 2019 utnämnde Stefan Löfvens regering honom till ambassadör i Kanada. Våren 2023 fick han toppjobbet i Washington av Ulf Kristersson.

I en initierad artikel i SvD försökte Göran Eriksson bena ut orsakerna till att Urban Ahlin fick jobbet. Eriksson menar att orsaken var att Tidöregeringen ville undkomma kritik om att bara utnämna kompisar. Genom att göra en socialdemokrat till USA-ambassadör skulle man ”täppa till truten” på Morgan Johansson (S) som anklagat regeringen för att missbruka utnämningsmakten.

Tanken att ett av utrikesförvaltningens viktigaste jobb gått till en partipolitiker av sådana skäl är minst lika provocerande som att Ahlin fortsätter ta ut dubbla ersättningar.

Grundproblemet är att politiker ger toppjobb inom förvaltningen till andra politiker. De som arbetat sig upp inom förvaltningen förbigås. Personkontakter och partipolitik tillåts gå före merit. De argument som anfördes för Ahlins utnämning – hans intresse för amerikansk politik och att han äger ett sommarhus i Florida – låter inte helt övertygande.