Stoppa Vattenfalls utdelning, Baylan!

Trots regeringens hotfulla uppmaningar att företag bör ställa in utdelningar kommer krisande Vattenfall dela ut till staten.

Vattenfall driver sina underleverantörer mot konkurs för att klara krisen men tänker dela ut 7 miljarder kronor till staten.

Vattenfall driver sina underleverantörer mot konkurs för att klara krisen men tänker dela ut 7 miljarder kronor till staten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-04-18 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Statliga energijätten Vattenfall sitter på ett stort pengaberg och har en allmänt utmärkt position. Bolaget gjorde en vinst på ca 15 miljarder kronor förra året och har avsatt 7 miljarder att delas ut till staten. Förutsättningarna är alltså goda att klara av krisen även utan stödinsatser.

Energibolagen har det förvisso inte lätt nu. När så många industrier har lagt ned verksamheten överskrider utbudet efterfrågan på elmarknaden många gånger om. Elpriserna har således sjunkit som en sten. Det är inte orimligt att se över sina kostnader, vilket Vattenfall har gjort. Den statliga bjässen skickade ett brev till alla sina underleverantörer och krävde 20-procentiga rabatter på alla befintliga avtal. Många förstod brevet som att de som inte går med på detta inte kommer att få fortsätta leverera till Vattenfall i framtiden.

För underleverantörerna är en prissänkning med 20 procent uteslutet av praktiska skäl i nästan alla fall. Så stora är inte marginalerna helt enkelt inte på Vattenfalls kontrakt. För många skulle det innebära konkurs. Andra skulle behöva säga upp personal. Ingen kan leverera de avtalade tjänsterna till den rabatten utan stora förluster. Detta har ledarsidan tidigare kommenterat på sin Facebooksida.

Detta beteende vore klandervärt vem som än stod för det. Att det är staten som agerar på detta vis gör dock saken värre. Det är inte det enda statliga företaget som agerar snålt genom krisen. Jernhusen och Swedavia har varit minst sagt njugga mot sina hyresgäster - samtidigt som regeringen pressar privata fastighetsägare att sänka hyreskostnader för landets företag. Det går helt enkelt inte ihop.

Vattenfalls agerande sticker i ögonen av flera skäl. Dels ska staten inte pressa företag till onödiga konkurser, dels försökte Vattenfall ge sken av att be om ursäkt för tilltalet på fredagen, men var egentligen bara tydlig med att kravet kvarstår. Torbjörn Wahlborg är vice vd och produktionschef på Vattenfall. Det var han som skrev under det kritiserade brevet och den som fick krishantera när innehållet blev allmän kännedom. När Dagens Industri frågar vad som händer det företag som säger nej svarar han: "Vi kommer att respektera de avtal vi har ingått."'

Svaret är ämnat att ge sken av Vattenfall som ett hederligt bolag, men Wahlborg kände till kritiken mot brevet bättre än någon annan. Han visste att många av underleverantörerna tolkade brevet som att den som säger nej inte kommer att kunna fortsätta efter den nuvarande avtalsperioden. I det ljuset får Wahlbergs svar en helt annan innebörd. Hotet upprepades och förtydligades.

Samtidigt avser regeringen att genomföra den planerade utdelningen på 7,2 miljarder kronor. Pengar som uppenbarligen behövs bättre i det krisande företaget. Det är alltså samma regering som för bara några veckor sedan hotade privataföretag som gick vidare med sina planerade utdelningar att de inte skulle kunna få krisstöd.

Det är hyckleri på en häpnadsväckande nivå även för denna regering. Och det är oacceptabelt. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) måste snarast meddela att utdelningen ställs in så att pengarna kan stanna där de behövs – i företaget. Och ta företagsledningen i örat, förklara varför det här beteendet är oacceptabelt. Det gick utmärkt att skälla ut företagsledare alldeles nyss, det måste rimligtvis gå fortfarande.

Statliga företag ska inte använda sig av dessa maffiametoder för att ta sig igenom en kris. Om det ändå tillåts ske är det ett bevis på hur lite regeringen faktiskt bryr sig om företagen.