Förmögenhetsregister en shoppinglista för kriminella

En utredning ärvd från tidigare S-regeringen vill införa ett detaljerat register över svenskens tillgångar och skulder på individnivå – ett så kallat förmögenhetsregister.

Att införa ett förmögenhetsregister vore integritetskränkande och skulle bara hjälpa landets redan alltför framgångsrika kriminella.

Att införa ett förmögenhetsregister vore integritetskränkande och skulle bara hjälpa landets redan alltför framgångsrika kriminella.

Foto: Montage

Ledare2023-05-25 10:40
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det är en Pandoras ask som borde förbli stängd. Bakom ett sådant register som utreds syns nämligen tydligt skuggan av återinförd förmögenhetsskatt.

Registret behövs för att ge bättre statistik för forskning och analys, anser Finansdepartementet och Finansinspektionen. Men eftersom det tidigare förmögenhetsregistret avskaffades samtidigt som förmögenhetsskatten år 2007, kan det knappast anses vara en nödvändighet för penningpolitiken.

När diskussionerna om det tidigare förmögenhetsregistret fördes år 2007, ifrågasatte Lagrådet om den generella skyldigheten att lämna kontrolluppgifter om tillgångar och skulder stod i proportion till behovet och om den var förenlig med integritetshänsynen.

Svenska advokatsamfundet påpekar att integritetsintrånget inte vägs upp av den nytta som nu beskrivs i utredningen. Det finns en stor risk att de insamlade uppgifterna skulle kunna användas i helt fel syften och av helt fel personer. När kriminella redan i dag använder bilregistret för att “shoppa” lyxbilar finns det nog fog för misstanken att ett förmögenhetsregister kan komma att användas i kriminellt syfte.

De olika kritiska remissinstanserna anser att det råder oklarhet kring syftet med att samla in den statistik som utredningen föreslår ska samlas in i Sverige.

Dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) hymlade dock inte om viljan att återinföra förmögenhetsskatten och skrev i DN i maj 2021 om hur Socialdemokraterna vill beskatta de rika. Samhällets rikaste har råd att bidra mer till välfärden, argumenterade Andersson. I sann socialistisk anda antogs att en förmögenhetsskatt skulle skapa ett mer jämlikt samhälle. Verkligheten visar att det stämmer, eftersom de rikaste då flyttar från landet – klyftorna mellan de som är kvar blir mindre. Hur det bidrar till mer välfärd är däremot oklart.

Det norska exemplet visar att samhällets rikaste inte alls är så benägna på att bli dubbelbeskattade eller betala skatt på fiktiva tillgångar. I Norge sker en massflytt av norska miljonärer sedan den nya rödgröna regeringen successivt ökad beskattningen av rika norrmän. Men det är inte bara de superrika som börjar fundera på att flytta, skattetrycket riskerar att bli stort redan vid några miljoner i tillgångar – priset på en liten lägenhet i en Stockholmsförort.

När kapital och människor flyttar blir landet fattigare på såväl skatteinkomster som på humankapital – entreprenörerna skapar tillväxt någon annanstans än i hemlandet.

Ett förmögenhetsregister är integritetskränkande och en inbjudan till kriminell verksamhet. Det vore därtill olyckligt om en borgerlig regering öppnar dörren för socialdemokratisk skattepolitik i form av förmögenhetsskatt. Vi behöver behålla skattepengarna och kompetensen i Sverige. Förpassa utredningen till det runda arkivet där den hör hemma.