Stöldligornas guldgruva måste stängas ned

Det är nästan som att vi har bett om att internationella stöldligor ska härja fritt i Sverige.

Ökade befogenheter för tulltjänstemän hjälper föga om de inte används.

Ökade befogenheter för tulltjänstemän hjälper föga om de inte används.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-07-14 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Genom åren har internationella stöldligor nästan helt riskfritt kunnat begå hundratusentals stölder i Sverige. Regeringens åtgärder har många gånger varit rena slag i luften. Moderaterna verkar dock ha titta på hur grannlandet i öst gör.

När svensk polis grep 30 personer runt om i landet i en Europolinsats riktad mot internationella stöldligor, gick Polismyndigheten ut med att resultatet av insatsen tyder på att de internationella brottsnätverken åter opererar på det sätt som de gjorde innan pandemin och de reserestriktioner som funnits runtom i Europa. 

Internationella brottsnätverk står för åtminstone 50 procent av bostadsinbrotten och ungefär 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige, enligt Polisens nationella operativa avdelningen, NOA.

Det är uppenbart att internationella stöldligor kan härja fritt i Sverige. Försäkringsbolaget If har jämfört förekomsten av bil- och bildelsstölder med våra grannländer. Sverige hade omkring 10 000 bilstölder under 2020, vilket kan jämföras med drygt 6 200 bilstölder i Finland. Trots att avståndet till Ryssland och de baltiska staterna är längre från Sverige än Finland "tycks kriminella nätverk från Baltikum och Ryssland föredra att ta färjan västerut till Sverige, snarare än att bege sig norr- eller västerut till Finland via bilväg eller passagerarfärja", skriver försäkringsbolaget.

Finland har en hårdare gränsbevakning och strafflagstiftning. Det är exempelvis inte ovanligt att en bil- eller bildelsstölder ger åtminstone ett års fängelse. I går föreslog Moderaterna bland annat att straffen ska höjas och att mängdrabatten ska avskaffas för att komma tillrätta med problemen. Det är ett steg i rätt riktning.

I praktiken är risken att bli upptäckt låg. Nästan all Tullverkets verksamhet ägnas åt att stoppa varor från att komma in i landet. Det sker nästan inga utförselkontroller alls. Moderaterna vill därför också ge Tullverket i uppdrag att öka antalet kontroller av varor som förs ut ur landet.

Regeringen har försökt att komma till rätta med problemen, exempelvis genom att ge tulltjänstemän ökade befogenheter, men fick kraftig kritik. Exempelvis skrev branschföreningen Svensk Försäkring i sitt remissvar att åtgärderna varken var adekvata eller effektiva, eftersom ökade befogenheter inte hjälper om det inte också sker fler utförselkontroller. 

Trots att det kan tyckas självklart att allt inte kan lösas med ny lagstiftning, har det inte varit det för regeringen. Det är ytterligare en anledning till maktskifte i höst.