Leif Östling beskriver i en debattartikel i SvD (25/5) de senaste slutsatserna från hans Kommission för skattenytta. I näringslivet brukar man räkna med en generell effektivisering av produktionen, vilket innebär att upphandlingskostnaderna också bör kunna minska. I det offentliga däremot, kan lägre utgifter leda till nedskärningar i ens budget i framtiden. Därför är det vanligare att kostnaderna indexeras upp för att bibehålla budgetunderlaget.
Det är inte alltid lämpligt att räkna med generella effektiviseringar i offentlig sektor, vilken ofta har personalintensiv verksamhet som inte nödvändigtvis blir mer produktiv över tid. Upphandlingar är dock ett område där det borde kunna förväntas.
Offentlig sektor lägger drygt 800 miljarder på upphandlingar varje år. Enligt Östling borde vi kunna räkna med att skriva ned det med två procent per år, vilket exempelvis Scania gör, i stället för att skriva upp det med två procent som i dag. Efter fem år skulle utgifterna då vara 723 miljarder jämfört med 883 miljarder. Det vore en besparing på 160 miljarder kronor.
För att det ska kunna ske måste det offentliga ta upphandlingarna på större allvar. Östling tar inköp av munskydd under pandemin som ett varnande exempel. Region Stockholm borde haft en god förhandlingsposition som landet största region och med god möjlighet att rekrytera kompetenta medarbetare.
Ändå upphandlade regionen munskydd för 42 kronor styck. Medan Scania på den privata marknaden förhandlade ned priset för samma munskydd till 27 kronor styck. Till och med då betraktades det som ett misslyckande av vice vd Anders Williamsson som ville sänka det till 19 kronor.
Scania har något lägre upphandlingskostnader totalt per år än Region Stockholm. Ändå har bolaget omkring 400 anställda upphandlare, jämfört med regionen som bara har 60. I Scania är dessutom upphandlingsarbetet direkt kopplat till ledningen medan det är delegerat till lägre nivåer i regionen.
Med bättre kompetens i upphandlingsprocessen skulle också antalet överklaganden kunna minska. Migrationsverket till exempel lyckades med tydligare kravspecifikationer gå från 20 överklagade upphandlingar per år till bara två.
Sverige har några av världens högsta skatter och lägger en större andel av BNP på välfärden än flertalet länder i EU.De pengarna måste börja användas bättre.