Ett laglöst Luleå för Socialistiskt alternativ

Det var väl bara en fråga om tid. Men nu har den absurda debatten om anmälningsplikt kommit också till Luleå.

Jonas Brännberg och Liv Shange Moyo från Socialistiskt alternativ ligger bakom motionen.

Jonas Brännberg och Liv Shange Moyo från Socialistiskt alternativ ligger bakom motionen.

Foto: Montage

Ledare2023-09-29 13:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Region Norrbotten har redan varit inne och snurrat på ämnet och nu är det dags för Luleå. På senaste kommunfullmäktige anmäldes en motion från Socialistiskt alternativ om motstånd mot angiverilagen. Det senare är alltså de rödgrönas smeknamn på anmälningsplikten som nu utreds.

Mycket rena dumheter florerar i debatten. Inte minst att detta kallas för Tidöregeringens lag. Utredningen, som inte ens är klar, tillsattes av den rödgröna regeringen. Vad den borgerliga regeringen har gjort är att ge utredningen ett tilläggsdirektiv om att all offentliganställd personal ska omfattas – även vård- och skolpersonal som tidigare inte fick utredas – samt att utredningen även ska se över eventuella undantag.

Anmälningsplikt om personer som uppehåller sig illegalt i landet är heller inget nytt. Vi hade en sådan fram till 2013 då den togs bort som en effekt av migrationsöverenskommelsen mellan Alliansen och MP. Var Sverige anno 2010 ett fascistiskt land? Självklart inte. Och lärarna kunde uppenbarligen gå till jobbet även då, trots att det nu framställs som en omöjlighet.

Att politiker, som föreslås i Luleå och som beslutats i bland annat Göteborg, uppmanar anställda att bryta mot lagar är en oacceptabel utveckling. Nu närmar vi oss polarisering på en amerikansk nivå. Den högspända retoriken om att man inte accepterar andras ståndpunkter går nu över i handlingar som aktivt strider mot svensk lag.

Dessutom, när och om lagen än kommer och hur den än till slut ser ut, var tror vi att många som är i landet illegalt kommer att försöka bege sig – till kommuner som offentligt har motsatt sig lagen eller kommer som inte har gjort det? Det är en pullfaktor för social misär och det är oklart hur detta är tänkt att gagna kommunen och dess invånare.

Det är också värt att påminna om att vi har flera andra anmälningsplikter. Personalen i såväl vården som skolan måste anmäla familjer till socialtjänsten om de misstänker att barn far illa i det hemmet. Läkare måste anmäla till Transportstyrelsen om en patient bedöms medicinskt olämplig att inneha körkort.

Debatten kring anmälningsplikten är inte bara uppskruvad, den förs på en populistisk och farlig nivå nästan helt skild från verkligheten. Det skadar hela samhället, men framför allt riskerar det att skada Luleå. Förhoppningsvis kommer motionen att möta hårt motstånd när den väl behandlas av politikerna.