Amnestin måste avskaffas om migrationen ska minska

Moderaternas nya förslag skulle innebära ett väsentligt steg mot en sund migrationspolitik.

Maria Malmer Stenergard (M) presenterar Moderaternas nya migrationspolitiska förslag.

Maria Malmer Stenergard (M) presenterar Moderaternas nya migrationspolitiska förslag.

Foto: Jonas Ekströmer/TT/Montage

Ledare2022-08-25 15:23
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Vid valvinst kommer den amnestigrund som infördes av Socialdemokraterna 2021 att avskaffas. Det lovar nu Moderaterna. Gott så. Det må låta som att Sverige nu för en strampolitik, men sanningen är att vi fortfarande sticker ut i internationella sammanhang. 

2021 beviljade Sverige cirka 11 000 uppehållstillstånd till personer med asylskäl. För att sätta det i proportion kan man se till grannlandet Danmark. Där kom cirka 2 100 asylsökande till landet under samma år. Det är alltså inte beviljade uppehållstillstånd, utan sökande. Sverige har beviljat mer än 5 gånger så många uppehållstillstånd än Danmark även om våra grannar hade beviljat asyl till var enda person som bad om det – och det gjorde danskarna givetvis inte. Det är liknande siffror i både Norge och Finland.

Pratet om Sveriges nya, strama linje är alltså inte sant. Det finns bara bäring i det resonemanget om man jämför med toppåret 2015, vilket är orimligt. Vi behöver därför fortsätta att strama åt vår migration tills vi når åtminstone samma nivåer som våra grannländer.

Att ta bort amnestigrunden vore ett bra steg i den riktningen. Amnestigrunden tillåter folk med ”synnerligen ömmande skäl” att stanna i Sverige, trots att de inte har någon annan rätt att fortsätta vistas i landet. Ett sådant skäl kan till exempel vara att någon lyckats hålla sig kvar i Sverige under lång tid. Det är ett väldigt tidstypiskt socialdemokratiskt resonemang, där vi bestraffar den som gör rätt och premierar den som gör fel. Det innebär i princip att de som väljer att leva som ”papperslösa” och lyckas undvika att utvisas tillräckligt länge till slut vinner rätten att stanna, eftersom de varit tillräckligt duktiga på att bryta lagen.

Det är knappast ett hållbart sätt att reglera migrationen på. Det är däremot väldigt symptomatiskt för Socialdemokraternas syn på migrationspolitiken. Deras faktiska politik, bortom valrörelsens prat om tuffa tag.

För visst är det så att S nu gärna pratar om att de tuffat till sig både gällande migrationen och kriminaliteten, men i verkligheten har deras åtgärder alltid varit motvilliga, för små och för sena. Det finns ingen vilja att på riktigt göra upp i dessa frågor – och även om en sådan fanns så är det inte sannolikt att deras samarbetspartier kommer tillåta den viljan att få utlopp. Moderaternas förslag visar att initiativet i frågan finns på högerkanten.