Socialdemokraterna bör erkänna ansvar för elen

De rödgröna låtsas som att Sveriges plötsliga elbrist inte tajmats kusligt väl med nedläggningen av Ringhals 1 och 2.

Bild från omröstningen om Ringhals framtid i januari 2020. Med en rösts marginal lät S, MP, C och V två av Ringhals reaktorer avvecklas. Efter omröstningen stod många av dem upp och applåderade.

Bild från omröstningen om Ringhals framtid i januari 2020. Med en rösts marginal lät S, MP, C och V två av Ringhals reaktorer avvecklas. Efter omröstningen stod många av dem upp och applåderade.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2022-09-08 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Tystnaden från Socialdemokraterna är kompakt, annat än inbjudan till oppositionen att föra gemensamma samtal efter valet. Återigen: efter valet. Det är som att partiet vet att ju mer denna fråga diskuteras, desto svårare blir valet. Och det är givetvis sant. 

För sambandet mellan rödgrön politik och elräkningar på tiotusentals kronor – och mångmiljardsubventioner för att betala dessa räkningar – är faktiskt uppenbart.

Vid årsskiftet 2019/20 stängdes Ringhals 1 och 2. Med en ledtid på bara två år träffades sedan Sverige av den första elprischocken, vintern 2021. Innan kriget i Ukraina bröt ut. Visst är det sant att kriget lagt sten på börda, men det är nog knappast någon elkonsument som hade varit nöjd med att ”bara” behöva uppleva vintern 2021:s prisnivåer en gång till. Vår kris började på hemmaplan.

Därför är Socialdemokraternas tystnad så provocerande. För det är svårt att tänka sig att de är naiva kring sambandet mellan krisen och deras politik. De var med all sannolikhet medvetna om situationen som skulle uppstå i södra Sverige, även om de förhoppningsvis inte kunde föreställa sig att det skulle bli riktigt så här illa, men det var ett pris värt att betala för att vinna Miljöpartiets riksdagsmandat och därmed statsministerposten.

Miljöpartiet är åtminstone stolta över vad de har gjort. Deras riksdagsledamöter har stoltserat med kärnkraftverkens nedläggning. Och i SVT:s partiledarutfrågning verkade Per Bolund inte ångerfull. Han ville inte erkänna att kärnkraftverkens nedläggning var ett resultat av politik, men sade att om det inte stängts på ”marknadsmässiga grunder” så hade Miljöpartiet antagligen drivit på för en nedstängning genom politiken ändå.

Nåja, marknadsvillkoren avgörs ju av politiken, och Vattenfalls styrelse direkt av regeringen. Båda delarna var avgörande för att kärnkraftsreaktorerna skulle läggas ned. Kärnkraften har inte varit lönsam eftersom politiken premierat bland annat vindkraft. Men MP är ändå närmare sanningen än S.

Nu återstår bara att hosta upp pengarna för att betala för Socialdemokraternas politik. Och det kommer bli dyrt. 90 miljarder har utlovats som plåster på såren, men den siffran kan lätt behöva bli ännu högre. I en situation där allt fler redan kommer känna sig nödgade att vända ören för att få ekonomin att gå ihop.

Det minsta S kan göra är att vara ärliga med väljarna och säga sanningen: Elbristen är deras fel.