Mer än hälften av Europas vuxna befolkning är färdigvaccinerad. Riskgrupper och vårdpersonal har varit färdigvaccinerade sedan länge. Nästa vecka kan ungdomar i Sverige som är födda 2005 eller tidigare börja erbjudas vaccination mot covid-19 enligt Folkhälsomyndigheten.
Samtidigt är skillnaden i vaccintillgång mellan fattiga och rika länder stor. I de länder som Världsbanken definierar som höginkomstländer har man i snitt lyckats distribuera 95,4 doser per 100 invånare. I världens 29 fattigaste länder är samma siffra 1,5 doser per 100 invånare (TT 26/7).
Det är därför inte märkligt att Världshälsoorganisationen, WHO, har reagerat. Prioriteringen har kritiserats och WHO har uppmanat rika västländer att vänta med vaccineringen av barn och en tredje vaccindos, för att i stället donera vaccin till fattigare länder via det globala samarbetet Covax, som ska säkerställa att även låginkomstländer får tillgång till vaccin. I många fattiga länder är varken äldre i riskgrupper eller vårdpersonal vaccinerade.
Anna Maria Ekström, professor i global infektionsepidemiologi, menar att ”högsta prioritet måste vara att vaccinera de som löper störst risk att drabbas oavsett i världen de befinner sig. Barn löper extremt låg risk att bli allvarligt sjuka och dö” (DN 28/5).
Men det är inte heller den enda aspekten som bör beaktas, vi har även ett egenintresse i detta.
Rune Andersson, senior professor i infektionssjukdomar, menar att man måste lyckas vaccinera upp en bättre immunitet i vissa afrikanska länder innan november för att inte få en okontrollerad spridning där (DN 28/7).
Deltavarianten som numera är den dominerande mutationen av viruset upptäcktes i Indien när smittspridningen var som högst i landet. Mutationer innebär en risk för att nuvarande vacciner blir mindre effektiva.
Men det är inte helt okontroversiellt att till exempel skänka vaccin innan hela befolkningen fått sitt. När Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) ville skänka vaccin till andra länder så fort riskgrupperna vaccinerats klart fick han kritik av bland annat Jimmie Åkesson (SD), som tyckte det var som ett dåligt aprilskämt.
Det är lätt att sympatisera med Åkessons reaktion, men det är också en okunnig reaktion, om forskarnas och WHO:s ord är att lita på.
Både egenintresset och solidaritet talar för att det är rimligt att snabbt få fram mer vaccin till tätbefolkade fattiga länder. Det måste nu omvärlden kraftsamla för.