Ledigheter ökar trycket på landets kvinnojourer. Mer tid hemma innebär att våldet i nära relationer ökar.
Våldet pågår dock hela tiden. I början av mars mördades tre kvinnor av sina partners inom loppet av en enda vecka. Nyligen rapporterades om en man som åtalats för att ha mördat sin gravida flickvän. I många polisregioner kräver mäns våld mot kvinnor till och med fler dödsoffer än skjutvapenvåldet.
Samma paradigmskifte för att hantera gängkriminaliteten behövs för att stoppa våld i nära relationer. Det talas det dock inte lika mycket om. Chockfaktorn uteblir när ännu en kvinna mördas.
Både nuvarande och tidigare regeringar har förvisso bland annat skärpt straffen för brott i nära relationer. Det går dock inte att bortse från att många kvinnor hinner dö innan männen lagförs.
Regeringen har också meddelat att den ska utreda införandet av en ny frihetsberövande påföljd. Ytterligare medel ska även tillskjutas för att främja samarbetet mellan myndigheter, kommuner och civilsamhället i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Initiativen är välkomna men inte tillräckliga.
I Spanien, som länge har legat i framkant, har det inrättats en specialdomstol som består av domare med särskild utbildning inom ämnet. Den spanska domstolen är unik. De ärenden som inkommer hanteras skyndsamt. Inom tre dygn hålls separata förhör med offret och förövaren för att kunna göra en första bedömning av fallet. Domstolen kan då fatta beslut om att direkt frihetsberöva mannen alternativt belägga honom med kontakt- eller besöksförbud. Det finns dessutom psykosocialt stöd till de utsatta. Spanien visar att det med snabba insatser går att skydda de utsatta bättre än vad vi förmår i Sverige.
Därför är det tacksamt att Ulf Kristersson (M) på Instagram berättar om regeringens planer (21/3). Straffen för vålds- och sexualbrott ska skärpas. ”Farliga män ska sitta inne, så att andra vågar vara ute. Så ser det inte ut idag. Nu förändrar vi systemet och sätter brottsoffret och hennes situation först”, skriver han.
Han förklarar vidare att vissa brott ska straffas med livstid samt att reglerna för villkorlig frigivning ska ändras. Män med hög återfallsrisk ska inte friges villkorligt. Men om statsministern är seriös med löftet att bekämpa mäns våld mot kvinnor med samma kraft som gängen, krävs det en lika kraftfull och omfattande strategi. Statsministerns ord kräver handling.