Smittskyddet måste ha en logik

Till följd av coronan är en hel säsong förlorad för många företag och organisationer som inte kunnat bedriva sin verksamhet.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vid tisdagens pressträff. Inte ens regeringen klarar av att påvisa en logik bakom restriktionerna.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vid tisdagens pressträff. Inte ens regeringen klarar av att påvisa en logik bakom restriktionerna.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Ledare2020-10-01 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Och för arrangemang under vintern, som måste planeras, blev inte regeringens pressträff på tisdagen något definitivt hopp om undantag. Begränsningen i ordningslagen slår fortfarande brett och hårt, utan att det alltid finns en logisk koppling till risk för smittspridning.

Förbudet mot allmänna sammankomster på maximalt 50 personer har drabbat många företag, och därmed också människors privatekonomi. Detta har dock i vissa fall varit logiskt. Till exempel är det uppenbart att matcher som samlar många människor på liten yta innebär en stor smittrisk. 

Däremot är det betydligt lättare för exempelvis nöjesparker eller motionslopp att hålla besökare och deltagare utspridda över en stor yta. De håller dessutom till utomhus, där viruset inte sprids lika lätt. 

Trots detta har regeringen varit betydligt snabbare med att införa undantag från reglerna för arrangemang med sittande publik, medan övriga får vänta. På tisdagens pressträff utlovade visserligen inrikesminister Mikael Damberg (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) att fler ändringar kommer framöver för att rätta till märkliga utfall. Erfarenheten skvallrar dock om att sådana löften kan ta tid att förverkliga.

I stället kliver Centerpartiet fram som en förebild. På DN Debatt (30/9) lägger partiledare Annie Lööf och vice partiledare Anders W Jonsson fram ett förslag på hur en mer träffsäker smittskyddsreglering skulle kunna se ut. Genom att lyfta deltagarbegränsningen från ordningslagen vill C i stället införa en ny lag som utgår från en verksamhets möjligheter att undvika trängsel. Det skulle inte underlätta tillvaron för alla, men det skulle åtminstone finnas en tydlig logisk koppling mellan smittskydd och begränsningar för verksamheten.

Om smittskyddsåtgärderna är rimliga i förhållande till deras syfte kommer också förtroendet för dem att stärkas. Det är fullt rimligt att restriktionerna är trubbiga när de först införs, eftersom det är viktigare att de snabbt kommer på plats. Men allt eftersom tiden går behöver åtgärderna rättas till så att de blir mer träffsäkra. Verksamheter som har goda möjligheter att undvika trängsel ska inte behöva beläggas med onödiga hinder. Det är uppenbart att ett motionslopp kan ha fler än 50 deltagare utan större risk.

Vi måste långsiktigt kunna härda ut tills coronapandemin är över, vilket kan ta lång tid. Då behöver också våra smittskyddsregler vara uthålliga.