Förslaget är en avvägning mellan ökad flexibilitet för arbetsgivare och större förutsägbarhet för arbetstagare. Det kommer dock med en stor prislapp på 11 miljarder kronor per år, vilket skattebetalarna förväntas stå för. Det är dessutom dyrare än de 5–10 miljarder som initialt beräknades.
Flexibiliteten ligger i att arbetsgivaren får större möjlighet att bestämma vilka anställda som ska behållas när reglerna för uppsägning av personliga skäl görs tydligare och undantagen från turordningen utökas. Det ger utrymme att i högre grad premiera kompetens. Lägg därtill att arbetsgivaren endast behöver föreslå ett ersättningsjobb för att anses ha uppfyllt sin omplaceringsskyldighet.
Tryggheten för arbetstagare ligger i den ökade förutsägbarheten i anställningsvillkoren. Särskild visstid införs i stället för allmän visstid, så att anställningen övergår till en tillsvidareanställning snabbare än i dag. Samtidigt ändras reglerna för så kallad hyvling, när sysselsättningsgraden sänks, så att turordning ska gälla och begreppet saklig grund ersätts med sakliga skäl.
Det ska inte längre göras någon vägning mot arbetstagarens personliga intresse av att behålla jobbet i det fall arbetstagaren brutit mot sina förpliktelser och blir uppsagd. Det är bra. Arbetstagarens intresse att behålla jobbet borde ju från första början ha föranlett ett beteende som inte leder till att det ger skäl till uppsägning.
Arbetstagare utanför kollektivavtal ska kunna få del av samma typ av omställningsstöd som de med avtal har i dag. Tanken är att detta ska underlätta för arbetstagaren att byta till ett nytt jobb, kanske i en ny bransch, om de förlorar sitt nuvarande jobb. Utöver det får de som varit anställda i åtta år hos samma arbetsgivare möjlighet till ett omställningsstudiestöd under ett år, motsvarande 80 procent av lönen. Det är här största delen av förslagets kostnader ligger.
Syftet bakom de föreslagna ändringarna är bra, utökad kompetens gör arbetstagaren mer attraktiv på arbetsmarknaden, så länge dessa utbildningar faktiskt leder till ökad kompetens vilket är målsättningen.
Sammantaget handlar detta om små steg i rätt riktning. Det är klokt att i dessa sammanhang ta just små steg. Det borgar för att parterna kan komma överens och skarpa konflikter undvikas. Dessa små steg är dock dyrköpta och skattebetalarna var inte med i förhandlingarna.