Slå nu inte ihop kommuner i onödan

Det har gått mer än 50 år sedan Sveriges senaste kommunreform.

Behövs det verkligen så många kommuner i Stockholm?

Behövs det verkligen så många kommuner i Stockholm?

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-10-18 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Dåvarande regering lyckades genom minimikrav för bland annat antal invånare slå samman landets 828 kommuner till 278 så kallande blockkommuner.

Sedan dess har några delat på sig igen, inga nya sammanslagningar gjorts. Detta trots att 2020 års kommunutredning lade stor vikt vid just kommunsammanslagningar och föreslog belöningar.

Kommunpolitiker lite här och där har också med jämna mellanrum föreslagit sammanslagningar. Varpå de fått se sina förslag sablas ner fullständigt av medborgarna. De folkliga djupen förefaller inte rymma något större stöd för kommunsammanslagningar.

Kommunminister Erik Slottner (KD) håller inte alls med. För Dagens Samhälle berättade han i våras att han ser ett brett politiskt stöd för kommunsammanslagningar. ”Det här är en analys som jag har gjort, att det skulle vara bra om vi fick ner antalet kommuner.”

Han har därför tillsatt socialdemokraten Sven-Erik Österberg att snabbutreda intresse och åtgärder för fler kommunsammanslagningar. 

Som grund för viljan att minska antalet kommuner anger Slottner att många helt enkelt inte är rustade att möta alla de krav riksdagen ställer på kommunerna. Han pekar också på att färre kommuner kräver färre kompetenta människor på till exempel ledande positioner.

Det är svårt att se hur demokratin utvecklas genom att först lägga på kommunerna massa välfärdsuppdrag samt ansvar för bland annat klimatsäkring, digitalisering, integration och förebyggande av grov organiserad brottslighet. Och sedan med hänvisning till att kommunerna inte klarar av allt de blivit ålagda prata om att mot medborgarnas vilja slå samman kommuner.

Då är det bättre att minska på både diffusa uppdrag och välfärd. För hur rimligt är det att två kommuner med problem får ekonomi att hantera allt det där enbart genom att slå sig samman? Så stor är inte effektiviseringspotentialen. Två fattiglappar blir inte rika bara för att de gifter sig med varandra.

Börja hellre med att titta på Stockholm. Behövs det verkligen 26 kommuner där? Istället för att per automatik snegla på småkommunerna är det ju mer rimligt att titta på Stockholm där många rör sig över kommungränserna. Där man bor och betalar skatt i en kommun med väldigt lågt utbud men lever sitt liv i en annan kommun. Där kanske det finns stöd för det, men inte ute i landet.