Skolvalet ett unikt framtidsfönster

Moderaterna och Sverigedemokraternas framgång i skolvalet är talande.

När högstadie- och gymnasieeleverna röstar blir resultatet väldigt annorlunda.

När högstadie- och gymnasieeleverna röstar blir resultatet väldigt annorlunda.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Ledare2022-09-14 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I skolvalet vann återigen Moderaterna överlägset. 27,1 procent av landets högstadie- och gymnasieelever ville rösta på Ulf Kristersson. Lägg där till det näst största partiet, Sverigedemokraterna, som fick hela 20,9 procent och så är man mycket nära en majoritet. Med Kristdemokraternas 9,3 procent har det blågula laget vunnit en jordskredsseger. Socialdemokraterna, skolvalets trea, fick nöja sig med 16,2 procent. Nära en halvering av resultatet i riksdagsvalet.

Är det någon som egentligen är förvånad över Socialdemokraternas stora impopularitet bland de unga?

Filosofen Eric Hoffer sade att varje stort politiskt projekt börjar som en folkrörelse, utvecklas till ett företag och degenerar sedan till ett bedrägeri. Nog är det hårda ord, men visst känns det träffande för socialdemokratin? När man just bevittnat en valrörelse där Socialdemokraterna går till val utan någon som helst politik måste man fråga sig varför de vill ha regeringsmakten.

S har på åtta år inte lyckats visa väljarna varför de vill ha makten, bara att de vill ha den. Regeringen har låtit sig drivas fram av oppositionen på praktiskt taget alla områden. 

Socialdemokraterna ville en gång bygga ett nytt samhälle och det gjorde de också. Men i dag är det nog få unga som associerar byggandet av något nytt – eller kanske byggande överhuvudtaget – med socialdemokratin.

Och mitt i allt detta frågar man sig – varför är dagens ungdomar så höger?

En väsentlig anledning är att högern står för något nytt. Den erbjuder ett politiskt alternativ som faktiskt vill något och som har idéer om hur samhällsproblemen ska lösas. Moderaterna har därtill alltid varit ett frihetsparti som tar vara på och uppmuntrar individer att leva sina liv så gott som möjligt och som belönar strävan.

Frågan är om Sverigedemokraterna bör betraktas som höger i det här sammanhanget. Partiet står onekligen i tävlan med S men erbjuder mer av ett alternativ än ett annat erbjudande. Därför är SD:s framgångar i skolvalet, och för den delen i det riktiga valet, mer skrämmande för S än för M även om det ger det senare en viss huvudvärk. SD är här för att ta över Socialdemokraternas position i svensk politik. Och att döma av skolvalet är man på god väg att lyckas.

Kanske är utfallet inte en enorm högerseger utan en tjuvtitt in i framtidens politiska landskap där de stora partierna är M och SD.