En skjutning får inte börja ses som ett brott i mängden

Det finns fortfarande många stenar att vända. Vi får inte låta oss trubbas av.

Osedvanlig många skotthål lär analyseras hos Nationellt forensiskt centrum just nu.

Osedvanlig många skotthål lär analyseras hos Nationellt forensiskt centrum just nu.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Ledare2022-07-28 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Vid den här tiden förra året hade vi en omfattande diskussion i Sverige om den ökande mängden skjutningar i den kriminella miljön. Den här sommaren lyser den med sin frånvaro.

Polisen för statistik över antalet bekräftade skjutningar. Av den framgår att skjutningarna verkar fortsätta öka. Under årets första halvår har 34 personer avlidit, vilket kan jämföras med 20 personer under samma period förra året. Antalet skjutningar är uppe i 197, vilket även det kan jämföras med 147 förra året.

Statistiken avser bara januari till och med juni i år, med vissa eftersläpningar. För bara några dagar sedan rapporterade SVT att 39 dödsskjutningar har skett i år. Detta kan jämföras med att totalt 45 personer avled på grund av skjutningar under hela 2021 enligt statistiken från polisen. Den värsta tiden är sannolikt inte förbi, antalet skjutningar brukar nå sin topp i juli, augusti och september. 

SVT:s grävande reporter Diamant Salihu, som länge har bevakat gängkriminalitet och skrivit den kritikerrosade boken Tills alla dör, sade förra veckan att personer som jobbar med de här unga killarna, som det ofta handlar om, och även polisen som följer utvecklingen, beskriver situationen som någon form av vilda västern.

Dagens Nyheter rapporterade nyligen att frågan om brottsbekämpning inte varit överst på topplistan över den viktigaste frågan vid något valår sedan regelbundna mätningar startade 1979. SOM-institutets senaste rapport om väljarfrågor från 2021 visar att hela fyra av tio, närmare bestämt 41 procent, anser att lag och ordning är den viktigaste politiska frågan. Särskilt intressant är att det i princip gäller alla grupper i befolkningen.

Men den senaste undersökningen genomfördes i höstas förra året. Mycket har hänt sedan dess. Sannolikt är till exempel ekonomi en viktigare fråga nu än då, med tanke på den allt osäkrare världsekonomin och inflationen.

Alla skjutningar har inte kopplingar till gängmiljöer, men en stor andel har det. Det vore ett svek mot dels alla som bor i särskilt utsatta områden, dels mot alla unga killar som dras in i gängkriminaliteten och riskerar att göra det, om vi låter oss avtrubbas.

Statsminister Magdalena Andersson (S) mantra om att "vända på varenda sten" för att komma åt den organiserade brottsligheten hade sannolikt dröjt ytterligare, om inte trycket hade funnits att göra just detta. Och än finns många stenar att vända, även sådana som hon själv ännu inte verkar ha upptäckt.

Det är därför inte tid att låta sig avtrubbas.