Skapa inte Kinaberoende för att slippa Ryssland

Rysk olja och gas finansierar kriget i Ukraina och ses därför alltmer som oacceptabla. Men hur ser det ut med alternativen?

Det finns goda skäl att inte vara beroende av Ryssland, men det finns inga skäl att göra sig beroende av Kina i stället.

Det finns goda skäl att inte vara beroende av Ryssland, men det finns inga skäl att göra sig beroende av Kina i stället.

Foto: Montage

Ledare2022-11-22 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

EU:s åtgärder gör skillnad på marginalen. Ryssland är alltjämt världens största exportör av olja, och säkrade redan innan vinterns offensiv 30 års olje- och gasleveranser till Kina – som är världens största energikonsument. Ryssland hade alltså redan i förväg säkrat att EU:s åtgärder efter den kommande aggressionen i Ukraina inte skulle ha avgörande betydelse för sina finanser.

EU kämpar emellertid på med alternativa energikällor. Bland annat solceller. Problemet här är att vi bara flyttar våra pengar och vårt beroende från en lynnig skendemokrati till en annan. Kina står idag för 80 procent av världens produktion av solceller, och beräknas år 2025 stå för 96 procent av hela leveranskedjan.

Kinesiska staten är också störst enskilda ägare i svensk vindkraft. Något som bekymrar Totalförsvarets forskningsinstitut. Det är ju ägarna som bestämmer om anläggningar ska leverera eller inte, även om det är kritisk infrastruktur. Kina drar sig ju inte för att använda ekonomiska påtryckningsmedel. 

Ett bra exempel är H&M som efter att ha uttryckt oro över tvångsarbete i den kinesiska provinsen Xinjiang fick se sina butiker stängda. Ett annat exempel är Kinas sex år långa bojkott av norsk lax och avbrutna frihandelsförhandlingar efter att den norska Nobelkommittén tilldelade den fängslade regimkritikern Liu Xiaobo Nobels fredspris. Att kinesiska staten sedan en kort tid tillbaka är tredje största ägare i den svenska värdepapperscentralen Euroclear borde oroa.

Under oktober börjar kinesiska Nio leverera elbilar till Europa. Vid nästa års utgång räknar kinesiska BYD med att ha 120 batteribytesstationer för elbilar i Tyskland. Därtill kommer framflyttade positioner i Europa för bland annat kinesiskt ägda SAIC, Great Wall Motors och Geely som äger Volvo Cars.

EU:s förmenta försökt att minska sitt beroende av fossil energi, eller alla fall den fossila energi som användes inom unionens gränser, satte oss i knät på Ryssland. När vi nu försöker bryta beroendet av Ryssland är vi på väg att göra samma groda igen, och sätta oss i knät på Kina. Som dessutom förefaller ha en mer uttänkt plan för att lägga världen under sig än vad Ryssland har. 

De kommande regeländringarna för utländska investeringar, till exempel gruvor och vindkraft, i Sverige är bra, men hjälper knappast mot Kinas dominans inom exempelvis solceller och elbilar.