Rebellgrupperna som stridit mot Assad har olika inriktningar och viljor. Risken för fortsatta strider är stor. I Mellanöstern är din fiendes fiende sällan din vän.
En grupp som dock är särskilt utsatt är den kristna minoriteten. Eller snarare minoriteterna, för i Syrien finns sedan gammalt kristna församlingar från olika kyrkor. En gång i tiden var ju Mellanöstern en mosaik av etniska grupper och religiösa inriktningar.
Idag uppskattas antalet kristna i Syrien till runt en halv miljon. Innan kriget började var det fyra till fem gånger så många. Som andel av befolkningen har de kristna minskat från 10 procent till drygt två procent. Assadregimen – med alla dess fel och grymheter – innebar ändå någon typ av stabilitet för de kristna minoriteterna.
Vad som väntar de kristna som är kvar i Syrien är osäkert. Men nu dominerar grupper som på olika sätt kan knytas till jihadism och islamism. Riskerna för våld och förtryck mot icke-muslimska minoriteter är därför överhängande.
Just i Luciatider kan det finnas anledning att tänka på världens förföljda kristna. Lucia var ju en kristen martyr som dödades på grund av att hon höll fast vid sin tro. Hennes öde delas varje år av hundratals människor världen över.
Det är lätt för oss att glömma i Sverige där kristendomen är förknippad med majoritetssamhället och dess institutioner. Men i stora delar av världen är kristna förföljda. Enligt organisationen Open doors lever runt 350 miljoner kristna i statsbildningar där deras tro är förbjuden. Bara under förra året mördades nära 5 000 människor och nästan 15 000 kyrkobyggnader attackerades.
I Sverige har vi ogärna velat tala om kristna som en särskilt utsatt grupp i världen. Det finns en rädsla över att uppfattas som att man bryr sig mer om de som delar samma tro än om andra. Man kan nästan undra om Svenska kyrkan hjälper kristna, inte därför att de är kristna utan trots att de är kristna.
Oviljan att särbehandla kristna går också igen i staten Sveriges politik. Hur ofta tas de kristna minoriteternas situation upp i till exempel förhandlingar om bistånd? Som stort givarland och som stat med tradition av att vilja vara moralisk stormakt hade Sverige kunnat göra mer för världens förföljda kristna. Kanske är det ett bra läge att börja nu. Syriens nya ledare måste veta att världen utanför ser och tänker på landets kristna befolkning.