Stor ska bli större och över 20 miljoner kubikmeter muddringsmassa ska hanteras när Luleå hamn ska anpassas för framtiden. Malmporten är ett gigantiskt projekt och med sådana finns det alltid mycket som kan gå fel, vilket har beskrivits ingående på kuriren.nu.
En rimlig utgångspunkt är dock att huvudmannen inte sätter käppar i sitt eget hjul. Även om det återstår att se pekar nu mycket ändå på att Luleå kommun har gjort just detta.
Det är många rörliga delar i ett så här stort pussel. Och om man tar upp en av bitarna och målar om den eller filar av ett hörn så passar bitarna inte längre ihop och pusslet måste göras om. Oron är att det var detta kommunen gjorde när den i våras ingick en överenskommelse med statliga LKAB om en markanvisning i hamnen för den nya industrin Reemap för utvinning av sällsynta jordartsmetaller och fosfor.
Ett mindre motstånd mot markanvisning fanns i kommunen i form av Kristdemokraterna och Liberalerna som var oroliga att anvisningen skulle försvåra möjligheten att erhålla statsstöd. För det krävs nämligen att det är en åtgärd som inte gynnar ett eller ett antal specifika företag utan att det är en allmän satsning. LKAB:s ökade dominans i hamnen talar emot det senare varför finansieringen av projektet kan äventyras.
Möjligen behöver frågan också ställas om anvisningen var ett led i att motarbeta etableringen av H2 green steel, H2GS, som ju kommer att konkurrera med kommunens sedan länge etablerade samarbetspartners LKAB och SSAB. Att beslutet var någorlunda överraskande behöver förstås inte betyda att det beror på en önskan att begränsa i grunden sund konkurrens mot stora etablerade aktörer. Men det utesluter det knappast heller.
Som Dagens Industri har rapporterat ger H2GS uttryck för en oro för att hamnen i praktiken inte kommer att vara öppen och tillgänglig för alla. H2GS har naturligtvis ett stort behov av hamnen som de andra stora industrierna, men förseningen skulle kunna vara allvarligare för bolaget eftersom det är i uppstartsfas och inte har samma upparbetade tillgångar och verksamheter att luta sig mot under tiden som konkurrenterna har.
Som sagt, förhoppningsvis kommer problemen att lösa sig och arbetet med att realisera Malmporten kommer att inledas som planerat 2024. Men om det nu inte blir så kommer en rad obekväma frågor att behöva ställas, och det är på inget sätt självklart att vi kommer att gilla svaren som då ges.