Hur blir det nu – ska vi ha bilar eller inte längre?

Måndagens kommunfullmäktige inledde som ett rinnande vatten. Men när detaljplanen för en del av Innerstaden 2:1, Landsgatan, skulle avhandlades blåste det upp.

Det är inte utan att man undrar vad somliga tänker om privitbilismen egentligen.

Det är inte utan att man undrar vad somliga tänker om privitbilismen egentligen.

Foto: Terje Pedersen

Ledare2023-09-26 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Är man i direktsändning så händer alltid något, det gäller även för kommunfullmäktige. Och när det blev dags för punkt 10, som avhandlar ovan nämnda detaljplan, sprakade det loss. När Anders Josefsson, Moderaternas gruppledare, närmade sig podiet för att inleda debatten började mikrofonen imitera nyårsfyrverkerier. Till slut fick han byta till podiet på andra sidan presidiet. Den mikrofonen sprakade till en smula men accepterade sedan ändå sin plats i den lokala demokratin.

Josefsson instämde i att förtätning är det bästa sättet att växa på, eftersom det minskar behovet av att bygga ut exempelvis va-system. Det stora problemet med detaljplanen, menar Moderaterna, är att antalet parkeringsplatser underskrider det reella behovet. Peter Bergström (M) fyllde i med fler fakta och sedan drog det igång på riktigt.

Fullmäktiges behandling av detaljplanen blev till en tämligen utdragen debatt om huruvida bilar är bra eller dåliga och varför man är lite korkad som tycker det ena eller det andra.

Det påtalades att bilen är frihetssymbol – vilket ju är sant – och att den tar plats – också sant. Infrastruktur- och servicenämndens ordförande Ulrika Lundberg (V) medgav att alla kanske har behov av bil, men att rätt få behöver äga en bil och därför vore det ju dumt att bygga parkeringsplatser åt alla. Att bilpooler och annat verkar ha svårt att faktiskt få fäste togs ingen större notis om.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S) försökte göra det hela till en fråga om segregation. Parkeringsplatser gör byggnationer dyrare och därmed har inte alla råd att bo i centrum. Då borde man väl möjligen använda något slags fördelningskurva för hur många parkeringsplatser man vill ha. Ibland nästan inga, ibland efter fullt behov och hela skalan däremellan. Men det verkar inte heller aktuellt.

Liberalernas Thomas Söderström frågade sig varför man inte ställer krav på laddstolpar om man faktiskt skulle vilja se fler elbilar. Bilfrågan dominerade.

Då var det uppfriskande att såväl Liv Shange Moyo (SAV) och Anette Asplund (KD) tog upp frågan om livsmiljö. Det kan inte bara handla om parkeringsplatser utan också om att skapa en stad som folk trivs i. Kulturmiljön är också viktig. Måste vi bygga så tätt egentligen? Välbehövliga frågor som förtjänar att diskuteras mer ingående. Bilfrågan är viktig, men genomdiskuterad för länge sedan.