Under 2022 har Postnord levererat nästan 30 miljoner färre brev i Sverige under första, andra och tredje kvartalet jämfört med 2021 enligt deras delårsrapport för 2022. Samtidigt är det just breven som alltmer sällan kommer fram i tid. Företaget har återkommande fått kritik för sina fördröjda postleveranser och nu senast för att enbart dela ut brev varannan dag, men någon förbättring tycks vi inte se. Tvärtom möts vi av bilder från överfulla terminaler där försenade brev ligger i drivor och av redogörelser från brevbärare som berättar att de får skäll av både kunder och chefer.
Problemet accentueras naturligtvis i jultid då mängden försändelser ökar kraftigt. Många har den här julen fått fira flera små julaftnar efter att paket inte har kommit fram i tid och många julkort ska fortfarande inte ha nått sina adressater. Det klagas numera ofta på att julkommersen inleds så tidigt. Framdeles kan det bli nödvändigt att inleda julhandeln under tidig höst bara för att Postnord ska hinna göra sitt jobb.
Situationen är så allvarligt att Post- och telestyrelsen nu kräver att företaget ska vidta åtgärder. För Postnord är inte som vilket logistikföretag som helst, utan den leverantör som är utsedd att tillhandahålla hela den samhällsomfattande posttjänsten. Klarar inte Postnord av sitt uppdrag måste ägarna ta sitt ansvar, det vill säga staten.
Svenska staten har tillsammans med den danska staten delad vårdnad om detta eviga sorgebarn. Ägandet är fördelat 60/40 mellan Sverige och Danmark, trots det är rösterna i bolaget fördelade 50/50. Det här är problematiskt rent beslutsmässigt med två lika stora ägare, särskilt när verksamheten i Sverige är mycket större än i Danmark. Men den grundläggande frågan som bör ställas är varför den svenska staten ska driva postföretag tillsammans med Danmark, eller för den delen överhuvudtaget?
Det har visat sig gång efter annan att Postnord inte är kapabelt att leverera och staten än mindre framgångsrik att styra. Nu är det upp till bevis eller så bör den nya regeringen se över om något annat företag kan ta på sig uppgiften som tillhandahållare av hela den samhällsomfattande posttjänsten. Postnord kan i det fallet säljas till våra grannar över sundet om de så behagar.
Låter vi Postnord komma undan med att sakta försämra postgången i landet år efter år behöver vi annars snart flytta fram julen några veckor, i alla fall om vi vill få våra julhälsningar och paket i tid. Varför då inte passa på att byta ut ordspråket som ett brev på posten, till den mer tidsenliga liknelsen: som ett julkort i januari.
Willhelm Sundman har gåt Svenska Nyhetsbyråns Skribentskola 2022. Ansökningsperioden för 2023 års utbildning är nu öppen.