Ska nya Hertsö badhus byggas till varje pris?

Den största möjliga nyttan av våra gemensamma skattmedel får stå tillbaka när S vill bygga nya Hertsö badhus.

185 miljoner. Det är den nya notan för Hertsö badhus. Samtidigt som stora underhållsbehov finns på andra håll.

185 miljoner. Det är den nya notan för Hertsö badhus. Samtidigt som stora underhållsbehov finns på andra håll.

Foto: Liljewall arkitekter AB

Ledare2022-04-27 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Stora bassänger med varmt vatten är förenat med höga krav på byggnaden, tekniken och underhåll. Därför är badhus ofta den mest kostsamma och avancerade byggnaden i en kommun och brukar vålla kommunpolitiker huvudvärk. Trots detta vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bygga ett fjärde badhus i Luleå.

I veckan var ärendet om Hertsö badhus uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott, där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade för att projektet ska fortsätta trots att det beräknas bli 45 miljoner kronor dyrare. Det innebär att den totala kostnaden för badhuset kommer uppgå till 185 miljoner kronor. I maj beslutar fullmäktige om saken.

Om det inte tillskjuts mer pengar måste projektet avbrytas. Det hade varit att föredra – och det verkar alla partier förutom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna anse.

Mycket talar för att ett nytt badhus på Hertsön inte är det bästa alternativet för att tillgodose simhallskapacitet i kommunen. Trots allt var det inte den lösningen som fritidsförvaltningen förordade när man utredde kommunens badhusverksamhet. Ett möjligt alternativ var att bygga ut Pontusbadet med en tävlingsbassäng och en rehabbassäng. Kapacitet för simundervisningen hade säkrats och föreningslivet hade jublat. Men Socialdemokraterna ville annat.

Kommunalrådet Fredrik Hansson (S) verkar inte hålla med om att man äventyrar de andra badhusens framtid genom att spendera 185 miljoner på ett nytt badhus som sedan ska driftas, och menar att de andra badhusen är en annan process.

Men enskilda byggprojekt slutar inte påverka kommunens samlade ekonomi bara för att man diskuterar en process åt gången. Ett badhus till lär påverka hur mycket resurser som kan läggas på övriga badhus i kommunen. Underhållsbehoven är stora och resurserna är begränsade.

Det skulle inte förvåna om ledande personer i S är tveksamma till att förverkliga det ärvda löftet. Men att backa nu är inte ett alternativ. Det skulle vara förenat med stora politiska kostnader både internt och externt. Efter en turbulent mandatperiod kan inte S riskera en svekdebatt några månader innan valet. Särskilt inte en debatt som berör bostadsområden där partiets väljarstöd är starkt. 

Turerna kring Hertsö badhus är ett utmärkt exempel på när nyttan av våra gemensamma skattemedel får stå tillbaka för partistrategiska överväganden och gamla löften.