Luleå står upp för barns rätt till en god utbildning

Frågan om resursskolor har nu blivit föremål för viss kritik. Men Luleås politiker bör känna sig trygga i sina ansträngningar att säkra alla barns skolgång.

Skolan ska vara inkluderande, men inte till den grad att det skadar elever.

Skolan ska vara inkluderande, men inte till den grad att det skadar elever.

Foto: Jessica Gow/TT/Montage

Ledare2023-02-14 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

För en del föräldrar är barnens skolgång en evig kamp. Inte för att barnen växer upp och bli tonåringar och allt vad det kan innebära. Nej, för somliga är det en evig kamp för barnens rätt att få gå i skolan och i vissa fall till och med överlevnad.

Att någon har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning säger inte så väldigt mycket. Det är ett mycket vitt spektrum. För vissa påverkar det knappt skolgången alls medan det för andra gör den nästintill omöjlig. Alla påståenden om att resursskolor handlar om att gömma undan elever med diagnoser är alltså direkt felaktigt. Det skulle bli väldigt luftigt i den reguljära skolan då.

Vad resursskolor handlar om är att ge de elever som har så omfattande behov att de inte alls klarar av den vanliga skolgången en chans i livet. Det här är barn vars föräldrar ofta tvingas stånga pannan blodig mot den kommunala väggen. Möte följer på möte i en outtröttlig kamp för att sonen eller dottern ska få det stöd som den har rätt till. En skolgång som är anpassad efter deras behov, så att de inte växer upp utan grundläggande utbildning. För många är det en tröstlös kamp. Det finns inga resurser att sätta in, inte som kan göra någon faktiskt skillnad.

Att skapa en särskild lärmiljö för ett litet antal elever med stora behov innebär inte att skolan i övrigt slipper fundera över hur man bemöter elever med diagnoser och olika behov. 

Om något kan det möjligen skapa en större press och kanske även ökade förutsättningar att göra detta. Det lär inte vara lätt för skolan heller att ansvara för elever man inte har förutsättningarna och resurserna att hjälpa. Om alla barn ska ha rätt till en bra skolgång kan inte en skola vara lösningen för alla barn. Behoven är helt enkelt för skilda och att insistera på att ändå ha det så skadar eleverna med störst behov.

Skollagen ger från och med i sommar kommunerna möjlighet att inrätta särskilda resursskolor. I Luleå har Sana Suljanovics (M) kamp för detta äntligen mynnat ut i att det finns en politisk majoritet för förslaget. Såväl Socialdemokraterna som Kristdemokraterna står bakom det. Utmärkt! 

Sträck på er och var stolta över att ni ger även de elever i kommunen som har som svårast för den vanliga skolgången möjlighet att tillgodogöra sig grundskolan. Det är för en gångs skull precis vad en kommun ska göra. Det är inkludering när den betyder som mest.