Skolkamrat är förresten ett rätt starkt ord i sammanhanget. När den falskt anklagade pojken kom hem en dag berättade hans far att polisen hade ringt. Pojken har berättat att han visste direkt vem som låg bakom det hela. Det antyder ett pågående förhållande som saknar kamratskapens mer betydande egenskaper.
I samband med åtalet kräver nu den falskt utpekade pojken den åtalade på 10 000 kronor. Den åtalade och hans vårdnadshavare bestrider anspråket som de menar är oskäligt. Det är inte utan att man undrar vad de tycker är en lämplig summa? Är 1 000 kronor i överkant? Kanske skulle det egentligen räcka med ett par trisslotter? Att alls kräva pengar är kanske lite väl vulgärt? Det räcker väl med en kamratlig ryggdunk eller klapp på axeln? Det var ju bara ett skämt.
Den åtalade pojken ger i vart fall sken av att inte ha förstått att han har begått något allvarligt fel. Hans föräldrars inställning tyder på samma sak. En beklaglig situation.
Någon risk att den felaktigt anklagade pojken skulle ha dömts fanns för all del egentligen inte. Det finns inte några brottsoffer eftersom inget brott någonsin har begåtts. Det är dock inte samma sak som att ingen skada har åsamkats honom. Ryktena om honom började sprida sig på skolan samma dag som den falska polisanmälan gjordes.
Sexualbrott är något vårt samhälle betraktar som särskilt allvarligt och blotta anklagelsen om sådana kan förstöra människors liv. Det går aldrig att helt svära sig fri från något sådant. Det börjar omedelbart med viskningar och tisslande och tasslande som kanske aldrig riktigt tar slut. Även om så gott som alla vet att det var ett påhitt finns en påtaglig risk att det ändå kommer att fortsätta. Ingen rök utan eld. Han anklagades ju för våldtäkt vet du, men det lades ned. I värsta fall kan det fortsätta så där i resten av ens liv.
Även om det är en märklig paradox är det också så att våldtäktanklagelser, även om de är sanna och fullt bevisade, kan förstöra främst den utsattes liv – trots att samhället i stort visar en stor avsky mot dessa brott. Varje falsk anklagelse bidrar till att minska förtroendet för den som kliver fram och berättar att den har blivit våldtagen – och det är ingen enkel sak att göra – samt minskar därmed även sannolikheten att någon som våldtas ska orka anmäla.
Av alla dessa skäl var det helt rätt och viktigt att familjen valde att polisanmäla i det här fallet.