Självklart har du rätt att försvara dig

Att skydda sig själv och sina närmaste är både naturligt och moraliskt riktigt. Detta måste avspeglas också i lagen.

I detta ögonblick fördelas ansvaret för vad som händer sedan.

I detta ögonblick fördelas ansvaret för vad som händer sedan.

Foto: TheDigitalWay/Pixabay/Montage

Ledare2021-06-02 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Är det skillnad på att försvara sig själv och sin familj från personer som oprovocerat har brutit sig in och att beväpnad söka upp någon för att hämnas en oförätt? Givetvis är det så. Men det gör väldigt liten skillnad för nödvärnsrätten.

På pappret ser nödvärnsrätten tämligen omfattande ut. Men i praktiken ställs höga krav på den som fredar sig mot angrepp.  Helst av allt ska man fly. Går man utanför ramarna väntar långa fängelsestraff. Detta har kunnat ses i flera rättsfall på senare år. Detta är i grunden djupt omoraliskt. Den som är angripen har en ovillkorlig rätt att försvara sig men i Sverige väljer vi att straffa den som gör det.

Därför är det glädjande att se att Moderaterna faktiskt vill ändra på detta. Det är inget litet steg vi pratar om, det handlar om att förändra hur vi ser på brott och ansvarstagande. Moderaterna vill återinföra moralen i rättspolitiken.  Det vore sannerligen på tiden.

Det är orimligt att kräva att den utsätts för ett allvarligt angrepp ska väga sina åtgärder på guldvåg. Det man gör måste förstås få avsedd verkan men får inte gå utöver vad situationen kräver. Det får inte vara oproportionerligt. Ansvaret för att göra dylika lämplighetsbedömningar bör dock i första hand läggas på den som genom eget felaktigt beteende begår det avgörande felet – till exempel att bryta sig in hos någon för att råna eller skada.

Den som blir utsatt för detta har ingen möjlighet att förbereda sig, att överväga sina alternativ eller att fundera på lämpligheten i att agera alls. Man har då bara att reagera på att man blir angripen. Det kan man inte förhindra, blott angriparen hade den möjligheten.

Således bör det inte heller ställas något krav på att utsätta sig för någon ökad risk alls för att avvärja angreppet. Detsamma bör gälla den som har möjlighet att hjälpa någon som blir angripen.

Inte heller ska man behöva oroa sig över att tillfoga för mycket skada. De flesta kan inte precisionsskada andra så till den grad att de inkapaciteras men inte mer. Det innebär inte att man inte behöver besinna sig. Har man fått angriparen under kontroll ska man inte straffritt kunna tillfoga denna mer skada sedan. Däri finns ingen moral.

Moderaternas förslag kunde gott gå längre. Det förefaller i nuläget inte omfatta hot mot egendom, såsom värdesaker eller djur. Men det är ett viktigt steg mot en mer moralisk nödvärnsrätt.