Självklart att Tiktok ska stoppas i kommunerna

Det är ett under av oinsatthet att Tiktok alls har fått finnas i offentliganställdas mobiler. Måste åtgärdas snarast.

Det är långt från Norrbotten till Peking. I alla fall om man inte använder Tiktok. Då skickas nästan all data om en dit nära nog i realtid.

Det är långt från Norrbotten till Peking. I alla fall om man inte använder Tiktok. Då skickas nästan all data om en dit nära nog i realtid.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-03-31 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I början av veckan stod det klart att Försvarsmakten förbjuder sina anställda att ha appen Tiktok på sina arbetsmobiler. Appen, som är ett slags socialt medium i videoformat, har på senare år blivit mäkta populär inte minst bland unga människor. Det var Tiktok som verkligen fick igång den numera omfattande trenden med korta videoklipp som nu finns på alla sociala medier.

Problemet är bara att Tiktok är en kinesisk app som styrs av ett kinesiskt bolag, Bytedance. Det är förvisso ett privat företag, men i kommunistdiktaturen Kina är som bekant alla företag genom lag tvungna att agera för statens eller i vart fall partiets intressen. Den data som appen samlar in om sina användare kan alltså utan några som helst hinder användas av den kinesiska staten.

Och det är inga små mängder som samlas in. Tiktok är ökänd för att samla in enorma mängder data om sina användare. Och precis data dessutom. Där många appar håller koll på ungefär var användaren är samlar Tiktok in mycket specifik platsinformation. Och praktiskt taget all annan data som man kan tänka sig.

Allt fler länder förbjuder nu offentliganställda från att använda appen. Och nu har alltså Försvarsmakten sällat sig till den skaran. Det är förstås på sätt och vis glädjande, det är helt rätt beslut. Men det borde inte ha tagit så här lång tid. Problemet har varit känt länge och appens användning har bara fortsatt att öka.

Region Bleking fattade ett liknande beslut i förra veckan och Region Västernorrland så sent som i söndags. Som Kuriren rapporterade på nätet i går står Pajala och Kiruna i begrepp att göra samma sak. Piteå lär redan ha gjort det. Kommuner som Kalix och Luleå säger sig fundera på saken. 

Luleås kommundirektör Anna Lindh Wikblad säger att så länge det är en fråga om säkerhet kan tjänstemännen genomföra det hela själva. Hon anser dock att det är rimligt att föra en dialog med politiken först. Det har kommundirektören givetvis rätt i. Det allvarliga i sammanhanget är dock att politiken i Luleå tydligen hittills inte har brytt sig alls om denna uppenbara, väldebatterade och högst publika säkerhetsfråga. 

Många kommuner i regionen verkar dock fortfarande inte ha engagerat sig i frågan och även Region Norrbotten verkar släpa fötterna efter sig. Det duger inte. Frågan har legat i öppen dager under lång tid, nu är det dags att agera. Det finns ingen anledning att ge bort viktig information till kommunisterna i Peking.