Se och värdera vårdpersonalen

Det råder inget tvivel om att landets vårdpersonal gör en enorm insats i arbetet mot coronaviruset.

Nu kräver inte regionernas riktlinjer munskydd för personalen för att skydda mot coronaviruset. Men är det verkligen grundat på medicinska skäl?

Nu kräver inte regionernas riktlinjer munskydd för personalen för att skydda mot coronaviruset. Men är det verkligen grundat på medicinska skäl?

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2020-04-01 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Men medan vissa applåderar ändrar alla landets regioner riktlinjerna för personalens skyddsutrustning (TT 27/3). Nu krävs bara visir, förkläde och handskar för att skydda mot coronaviruset, men alltså inget munskydd.

Regionerna förklarar den avskalade skyddsutrustningen med att vi nu har nya kunskaper om hur viruset sprids. Men med ett så smittsamt virus är det märkligt att inte vara långt inne på den säkra sidan för att skydda den värdefulla personalen.

Det uppstår onekligen misstankar om att regionerna genom nya riktlinjer försöker ducka för problemet med brist på bland annat munskydd. Inte minst för att de beslutades i strid med Folkhälsomyndighetens och Världshälsoorganisationens, WHO, rekommendationer, samtidigt som flera vårdanställda redan smittats av coronaviruset.

Oavsett vad som verkligen ligger bakom riktlinjerna är det rimligt att tydligt förklara varför de avviker från rekommendationerna. Både av respekt för den ordinarie vårdpersonalen, men också för att kunna ta emot de många fler vårdutbildade som uppmanas ansluta.

Detta blir särskilt viktigt nu när regeringen, Centerpartiet och Liberalerna på måndagen meddelade att fribeloppet för studiemedel slopas tillfälligt.  Vårdstudenter kommer att kunna arbeta mer vid sidan av studierna, utan att gå miste om lån eller bidrag. Det är också rimligt att detta gäller alla med studiemedel, så att även andra vårdutbildade studenter får bättre förutsättningar för att jobba extra i vården. Därtill bör fler regioner slopa den regel som hindrar vårdpersonal som nyligen gått över till ett bemanningsföretag från att hyras in till regionens sjukvård.

Att fler med rätt utbildning kan arbeta i den högt belastade vården är inte bara för att underlätta situationen just nu. Framöver kommer det också vara viktigare än någonsin att kunna ge utarbetad vårdpersonal semester, och då behövs vikarier.

Dessutom är det rimligt att överväga Moderaternas förslag på ett extra lönetillägg för vårdpersonal under våren. Tillägget bör dock vara proportionerligt med den anställdes lön för att inte skattetrösklar ska få motsatt effekt. Det vore fullt rimligt i ett land där vi annars har generösa tillägg för obekväm arbetstid. Och just nu är det minst sagt obekvämt att arbeta inom vården, dygnet runt.

Högt risktagande och hårt arbete ska erkännas och helst belönas. Att ta bort skyddsutrustning som kan innebära en lägre risk, utan att medge detta, är att göra det motsatta.