Satsa på miljön och raffinaderiet

Mark- och miljööverdomstolen har slagit fast att inget hindrar Preem att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil.

Alla verksamheter, även raffinaderier, måste kunna lita på att svenska lagar gäller.

Alla verksamheter, även raffinaderier, måste kunna lita på att svenska lagar gäller.

Foto: Thomas Johansson/TT

Ledare2020-06-17 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nästa steg i den utdragna och laddade konflikten är att beslutet ska vända hos regeringen, som redan skapat osäkerhet kring Sverige som rättsstat genom att ta över frågan efter att domstolsprövningen inletts. Det vore direkt skadligt om den rödgröna regeringen gör en annan bedömning än domstolen.

Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil är omstritt för att det kan leda till kraftigt ökade koldioxidutsläpp. Frågan har också många bottnar, varav en är juridisk. Men efter Mark- och miljööverdomstolens yttrande under måndagseftermiddagen verkar det juridiska läget vara klart. Preems ansökan är tillåtlig och verksamheten lyder under EU:s utsläppshandelssystem för växthusgaser.

Stoppas utbyggnaden av regeringen kan det få förödande konsekvenser för investeringsviljan i Sverige. Det skulle bli ett exempel på hur rättsstatsprinciper sätts åt sidan när Miljöpartiet pressar Socialdemokraterna. Det lär i sin tur få andra företag att inte investera i Sverige, utan i stället prioritera andra länder där lagarna faktiskt gäller.

Troligen är dock betydande skada redan gjord. Sveriges långa tillståndsprocesser avskräcker säkerligen redan en del företag från satsningar här. I stället prioriteras och satsas det på verksamheter i andra länder, och den som är i Sverige får gå så länge den går.

En annan sida av frågan om Preems utbyggnad – och den kanske viktigaste – är den rent miljömässiga. Även ur den synvinkeln finns goda argument för att tillåta verksamheten. Om tillverkningen inte sker i Sverige kommer den att ske någon annanstans. Om bränslena tillverkas i ett fjärran land med kanske obefintlig eller verkningslös lagstiftning blir det en långt smutsigare historia än vad det skulle ha varit i Sverige. Och då utsläpp är globala och inte lokala drabbar det oss alla.

Sverige tenderar dock att slå ut industri snarare än att göra den miljömässigt hållbar. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (2/6) beskriver nationalekonomen Stefan Fölster hur regeringen utformar styrmedel med stagnation inom industrin som utgångspunkt. Detta trots att EU-statistik pekar på att ökad produktion i Sverige som ger upphov till i snitt ett ton koldioxidutsläpp minskar de globala utsläppen med dubbelt så mycket.

Preem bör få bygga ut raffinaderiet i Lysekil, så att verksamheten kan bedrivas i Sverige med allt vad det innebär av nitiska miljögranskningar och värdeskapande för samhället som helhet.