Ofta är det matematiken som sätter stopp. För att vara behörig till gymnasiet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. Beroende på om det är ett yrkesprogram eller högskoleförberedande program krävs godkänt i ytterligare fem eller nio andra ämnen. Men var tionde elev som går ut nian får inte godkänt i matematik. I engelska och svenska är det sex respektive fem procent.
Matematiken är med andra ord överrepresenterad när det kommer till antal elever som blir underkända. Ett omtag på det området skulle därför göra stor skillnad för att fler ska bli behöriga till gymnasiet. Ibland lyfts förslag att ta bort kravet på godkänt betyg i matematik som en potentiell lösning. Grundskolan ska dock lära ut grundläggande kunskaper i relevanta ämnen för att elever ska ha bra möjligheter att senare i livet göra val utan att begränsas av kunskapsluckor. I stället för att sänka kraven behövs insatser för att fler elever ska klara viktiga ämnen.
Regeringen tillsatte i slutet av 2023 en utredning som ska föreslå förändringar av läroplanerna. Det är ett gyllene tillfälle att ta tag i matematiken. Johan Prytz som är docent i didaktik har i en rapport gått igenom tidigare läroplaner och vilken effekt de gett på resultaten.
Sammanställningen visar att en ny läroplan sällan har inneburit väsentligt förbättrade kunskaper i matematik. Men det finns ett exempel – Lgr 80. Den gjorde tydligt vad undervisningen skulle handla om för varje stadium och i vilken omfattning och ordning. Elever tilläts inte börja ett nytt område innan de visade att de hade kunskaper på området där de befann sig. Det var större fokus på räknefärdigheter och mindre på begreppsförståelse. Man la också till problemlösning som ett område. Resultaten i matematik förbättrades i nationella såväl som internationella mätningar till följd av läroplanen. När en ny läroplan infördes 1994 föll resultaten. Sedan dess har de blivit bättre igen men inte till samma nivå som toppnoteringen.
När regeringen nu vill utforma nya fram nya läroplaner behöver matematiken prioriteras. Man borde hämta inspiration från Lgr 80, med tydligare riktlinjer om vad undervisningen ska handla om och i vilken omfattning och ordning. Med tanke på hur många elever som inte kan gå vidare till gymnasiet just på grund av matematiken är det ett bra ställe att börja.