Så gjorde statsministern ändå Nato till valfråga

Magdalena Anderssons (S) hantering av misstroendeomröstningen kan innebära att Natofrågan ändå dyker upp i valrörelsen.

Statsminister Magdalena Andersson valde partiet framför landet. Det kommer att påverka väljarna i valet.

Statsminister Magdalena Andersson valde partiet framför landet. Det kommer att påverka väljarna i valet.

Foto: TT/Montage

Ledare2022-06-10 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det blev inget av med misstroendet mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Han själv menar på sedvanligt manér att det finns ett stort förtroende för honom. Det är möjligt att han tror på det. Men det är nog mindre bland väljarna än i riksdagen och där klarade han sig med minsta möjliga marginal och det var dessutom osäkert in i det sista. Köpslåendet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist, kan dessutom visa sig ha kostat mer än det smakade.

Rationaliteten bakom Socialdemokraternas omsvängning i Natofrågan hänger förstås ihop med att det blev svårare att förneka den säkerhetspolitiska verkligheten. Men det var långt ifrån allt som motiverade S. En annan betydande faktor var att man för allt i världen inte ville gå till val på att vara mot Nato medan Ryssland bedriver anfallskrig mot Ukraina.

Att statsministern valde att återigen köpslå med Kakabaveh för att lösa situationen kan dock innebära att frågan om medlemskapen återigen blir aktuellt i valet. För det finns i princip inte på kartan att Turkiet kommer att acceptera ett svenskt Natomedlemskap så länge landets styrs av en regering som så aktivt stöder vissa kurdiska organisationer, vilket är en bärande del av avtalet med den politiska vilden.

Uppgifterna att S försökte mobilisera stora delar av Kurdistan för att få Kakabaveh att stödja justitieministern är också pregnant i sammanhanget. Turkiet följer vad som händer i Sverige med falkögon och missar inte något av detta. Det förstår givetvis Magdalena Andersson också.

Ändå valde hon att agera på ett sätt som ytterligare försvårar förhandlingarna med Turkiet. Turkietkännaren Halil Karaveli har till SvD gått så långt som att regeringens agerande innebär "slutet för svenska Natoansökan". Det lär i vart fall inte hända något före valet. 

En annan regering skulle ha betydligt lättare att förhandla med Turkiet, även om inte heller det lär bli en dans på rosor. Men Anderssons regering har gjort sig omöjlig i Ankara nu. Detta trots att Ebba Busch lovade regeringen arbetsro till valet och hjälp med Nato och Turkiet bara justitieministern avgick. Det fanns ett alternativ, Andersson övervägde det till och med. 

Trots det är vi nu tillbaka på om inte ruta ett så i vart fall ett och ett halvt. Det är en fråga om regeringsduglighet och statsmannaskap. Och framför allt om Sveriges säkerhet. Väljarna vet det och tar med det i avvägningarna inför valet.