S och MUCF:s stöd till extremism och jihadism

Nyligen kritiserade Lena Nyberg, generaldirektören för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, regeringen i en debattartikel i Expressen.

Lena Nyberg, gd för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor MUCF, har kritiserat regeringen öppet trots att hon själv misslyckats med sitt grundläggande uppdrag.

Lena Nyberg, gd för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor MUCF, har kritiserat regeringen öppet trots att hon själv misslyckats med sitt grundläggande uppdrag.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2024-08-08 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nyberg är arg för att regeringen inte skjutit till extra pengar för att kompensera föreningslivet för ökade kostnader till följd av inflation. 

Det hör inte till vanligheterna att en generaldirektör kritiserar regeringen. Den officiella berättelsen är ju fortfarande att Sverige har en opolitisk förvaltning som utför politiken. Generaldirektörer förutsätts vara lojala med regeringen de arbetar för. Myndigheter ska inte driva en egen agenda.

Lena Nybergs debattinlägg blir därför en påminnelse om att den opolitiska förvaltningen är mer ideal än verklighet. Nyberg kommer från socialdemokratin där hon haft flera tunga politiska uppdrag, och hon tillsattes som generaldirektör av Stefan Löfven (S), utan att tjänsten utlystes. Så vem har Nyberg representerat som generaldirektör: staten eller partiet? Man kan också fundera över vem civilsamhällesaktörerna upplever att de fått pengar ifrån. Från skattebetalarna eller från Socialdemokraterna?

Den starka kopplingen till myndigheten borde besvära Socialdemokraterna. För under Nybergs ledarskap har MUCF avslöjats med att ge miljonstöd till antidemokratiska organisationer. Mest uppmärksammat var Sveriges unga muslimer, SUM, som hade kopplingar till jihadism, våldsbejakande islamism och till Muslimska brödraskapet. Sammanlagt ska SUM ha fått 22 miljoner genom MUCF.

Avslöjandet om SUM kom 2017. Så sent som 2023 kritiserades MUCF i en rapport från Riksrevisionen  för att inte ha ”anpassat sin kontroll till den förändrade riskbilden”. MUCF synes alltså ännu sakna koll på hur pengarna används. Riksrevisionen befarar att det på sikt kan skada förtroendet för civilsamhället och legitimiteten i bidragssystemet

Man måste säga att det är anmärkningsvärt att Lena Nyberg kräver mer pengar av regeringen när hon under flera år inte har lyckats att demokratisäkra den egna myndigheten. I höst lämnar hon uppdraget, som hon faktiskt hade fått förlängt av Tidöregeringen. Regeringen bör se det som ett tillfälle att reformera statens stöd till civilsamhället. 

Ett levande civilsamhälle är viktigt för demokratin. Men ett sådant måste bygga på ett engagemang underifrån. Frågan är om MUCF överhuvudtaget kan göras om till en god förvaltande myndighet som har' koll på vart dess pengar går, eller om politiken och naiviteten sitter i väggarna.