Rom har fallit, S måste kämpa för att överleva

Över hälften av mandatperioden har nu passerat. Det finns goda skäl att titta närmare på hur opinionen har utvecklats.

Rom har fallit. I valet 2018 tappade S i Luleå var fjärde väljare. Den bedriften har nu upprepats på två år. (Målningen är Thomas Coles The Course of Empire: Destruction (1836).)

Rom har fallit. I valet 2018 tappade S i Luleå var fjärde väljare. Den bedriften har nu upprepats på två år. (Målningen är Thomas Coles The Course of Empire: Destruction (1836).)

Foto: Wikimedia Commons/Thomas Cole/Kollage

Ledare2020-11-11 05:55
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Socialdemokraterna i Luleå tappar nästan en fjärdedel av väljarna från valet 2018. Det visar den färska opinionsundersökningen från Sentio som presenteras i dag. Knappast vad maktpartiet skulle vilja se.

Visst ska man alltid ta opinionsundersökningar med en nypa salt. Och det kan sägas att undersökningen om folkomröstningen visa överskattade hur många som skulle rösta. Det beror dock förmodligen främst på att de som inte stödjer alternativ ett överskattade sin egen benägenhet att gå och rösta. Det är lika frekvent förekommande som väntat och är ingen anledning att misstro resultatet av denna undersökning, särskilt som resultatet av den är så väntat.

Socialdemokraterna har tappat markant i förtroende. Om det vore val i morgon skulle partiet förlora vart fjärde mandat. Från att i valet 2018 ha fått 37,5 procent av rösterna får partiet i denna undersökning blott 28,4 procent. Ett tapp av gigantiska proportioner. Det motsvarar ungefär samma väljartapp som S upplevde mellan 2014 och 2018, men nu på halva tiden.

För S gäller nu inte bara att lösa förtroendefrågan och övertyga väljarna om att man visst lyssnar. Det kan förstås bli svårt när man samtidigt har att hantera en folkomröstning som fick ett tydligt utfall men som gick emot partiet och redan fattade beslut. Ingenting är omöjligt men för S handlar det nu mer om att stoppa blödningen snarare än att fundera ut hur man ska få ett amputerat ben att växa ut igen.

Det parti som har tjänat mest på S fall från de goda gracerna är Vänsterpartiet. V lyfter från 10,3 procent i valet 2018 till imponerande 16,2 procent.

Kanske mer oväntat är att M ökar. Partiet har haft problem att profilera sig mot S i och med det valtekniska samarbetet. Anders Josefsson (M) förklarar det som ett sätt att ta ansvar och väljarna verkar faktiskt hålla med. M ökar med 1,6 procentenheter till 16,4 procent och skulle öka ett mandat om det var val nu.

Att Landsbygdspartiet skulle tappa sitt mandat om det var val nu förvånar knappast någon. Då är det mer förvånande att Sjukvårdspartiet skulle få behålla ett av sina tre. Partierna har inte tillfört någonting på drygt två år och om inget förändras lär båda åka ur kommunfullmäktige igen 2022.

Undersökningens visar främst att S värsta mardröm har realiserats. Förtroendet är brutet och det bästa partiet kan hoppas på just nu är att det inte ska bli värre. Men det kräver att S börjar agera utifrån väljarna och det verkar sitta väldigt långt inne.