Nordmark: Ledarsidans strömmingsfel

Ledarsidan har fel gällande tidigare rödgröna regeringar, skriver Bodens Claes Nordmark (S). På den tiden behövde inget göras.

Claes Nordmark är kommunstyrelsens ordförande i Boden och förklarar här varför ledarsidan har fel i kritiken mot honom.

Claes Nordmark är kommunstyrelsens ordförande i Boden och förklarar här varför ledarsidan har fel i kritiken mot honom.

Foto: Petra Älvstrand

Ledare2024-08-22 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I en ledare i Kuriren 15/8 skriver Daniel Persson att det är hyckleri av mig att å Norrbottens kommuners vägnar kräva landsbygdsminister Peter Kullgrens avgång, på grund av att ministern låter industritrålarna fortsätta dammsuga Östersjön på strömming.

Persson är ofta läsvärd och påläst. Den här gången stämmer dock inte det han skriver med vad som faktiskt har hänt.

Norrbottens kommuner har krävt landsbygdsministerns avgång på grund av att han inte agerar mot den storskaliga industritrålningen som tar upp ca 95 procent av strömmingen ur Östersjön. Det har bland annat lett till stor brist på surströmming och till att det knappt går upp någon lax i våra älvar då laxen i Östersjön saknar mat, alltså strömming. Ekosystem hotas. Jobb på landsbygden försvinner. Och all vår fina matkultur som är kopplad till strömmingen riskerar att gå förlorad.

När vår norrbottning Sven-Erik Bucht (S) var landsbygdsminister mellan 2014 och 2018 arbetade jag som hans politiskt sakkunnige. Enligt vetenskapen, som håller koll på strömmingsbestånden och vad de tål, var strömmingen inte lika hotad då. Nu är däremot situationen kritisk eftersom strömmingen är akut hotad.

Under Buchts tid som minister hade regeringen linjen att Sverige följde de vetenskapliga råden för hur mycket strömming som var hållbart att fiska upp. Detta drev vi i samband med de årliga EU-förhandlingarna om fiskekvoterna i Östersjön.

Under nuvarande landsbygdsminister Peter Kullgren har Sverige inte följt de vetenskapliga råden om hur mycket strömming som är hållbart att fiska upp. Kullgren har aktivt drivit på för högre kvoter på strömming än vad vetenskapen rekommenderar. Och han tar om och om igen den storskaliga industritrålningen i försvar.

Daniel Persson skriver i sin ledare i Kuriren att Bucht, med mig som politiskt sakkunnig, inte gjorde något för att rädda strömmingen – men det stämmer alltså inte. Då var regeringens linje att följa de vetenskapliga råden. Det gör inte dagens regering, utan linjen med nuvarande landsbygdsminister är att tillåta ett icke hållbart fiske på strömmingen.

Än är det inte för sent att rädda strömmingen och därigenom även vår starka mattradition kring surströmmingen. Det kräver dock att industritrålarnas rovfiske på strömming stoppas. En absolut nödvändighet som nuvarande landsbygdsminister vägrar ta tag i.