Regionen gör rätt när den sparar på vaccinet

Region Norrbotten går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och sparar vaccin. Ett klokt beslut av vaccinationsgruppen.

Att kunna garantera människor i riskgrupperna även får den andra vaccinsprutan är avgörande.

Att kunna garantera människor i riskgrupperna även får den andra vaccinsprutan är avgörande.

Foto: TT/Kollage

Ledare2021-01-15 05:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson förklarar för Kuriren (13/1) hur det har gått till. Smittskyddsläkaren har tillsammans med tjänstemän tagit fram ett förslag som vaccinationsgruppen sedan har beslutat i enlighet med och ytterst är regiondirektören själv naturligtvis ansvarig för detta.

Nordmark Nilsson förtjänar en eloge för att hon är tydlig med sitt ansvar för beslutet. Ända upp på regeringsnivå är det numera dessvärre betydligt vanligare att folk försöker skjuta ifrån sig ansvar. 

Att Folkhälsomyndigheten har gått ut och sagt att myndigheten inte anser att regioner bör spara vaccin är olyckligt. Det skapar onödig misstro för en process som till stor del kräver allmänhetens förtroende för att lyckas. FHM borde därför ha vett nog att lita på regionerna i den här frågan. Detsamma kan förstås sägas även om oppositionrådet Anders Öberg (S) som först emdger att han inte har hela bilden och därefter flaggar för att beslutet kan leda till ökad smittspridning. Ytterst oansvarigt agerat.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt, även utsedd till 2020 års norrbottning, gör som så ofta saken ytterst lättförståelig när han pratar med Kuriren (13/1). "Det är superviktigt att man har resurser för att kunna vaccinera en andra gång efter ett par veckor. Man får inte bomma det", förklarar han. Och svårare än så är inte den delen av ekvationen.

Om det inte fanns någon risk för störningar i leveranserna av vaccin skulle det förstås ändå inte vara nödvändigt att spara en del av det vaccin regionen får. Även under de bästa av omständigheter finns dock en sådan risk. Och pandemin har åtminstone lärt oss två saker. Det är värt att ha byxor på sig även om de inte syns i bild för stunden, och det är värt förbereda sig på sådant som kan gå fel.

Dessutom har vi redan sett att leveranserna inte sker fullt ut smärtfritt. De mängder som ska levereras kommer förvisso, men inte alltid exakt när man har sagt att de ska göra det. Detta är allt som behövs för att det ska vara direkt klokt att ta det säkra före det osäkra.

Att spara lite på vaccinet innebär en marginell fördröjning i vaccineringen. Om något skulle gå fel med leveranserna och människor inte kan få sin andra vaccinspruta riskerar man ett betydligt värre scenario. 

Regionen, som ju är ansvarig för vaccineringen, gör därför tveklöst rätt i att hålla beredskap för ett scenario som inte är det bästa tänkbara.