Det verkar som att Socialdemokraterna har bestämt sig för att bedriva valrörelsen som ett presidentval, med fokus på det höga förtroendet för Magdalena Andersson (S) som statsminister. Personen ska locka mer än politiken. Det blev tydligt när S förra veckan presenterade sin valkampanj, men även i går när Andersson var med i Ekots partiledarutfrågning.
Slogans som "Vårt Sverige kan bättre” och ”Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre” ska locka väljarna. Det är en vädjan om ett förtroende för en bättre morgondag. Budskapet är ovanligt självkritiskt för ett parti som suttit åtta år vid makten.
Andersson konstaterade i utfrågningen att alla kommer att behöva förhandla efter valet, och höll med om att man kanske ska prata mer om ”valmålsättningar” i stället för vallöften. S går inte till val på att återinföra fastighetsskatten, men några frågor senare kunde hon inte dra upp någon "röd linje" om det innan valet. Allt verkar vara förhandlingsbart. Ärligheten hedrar henne dock.
Socialdemokraterna har alltid försökt etablera en bild av en splittrad borgerlighet och beskrivit den som oförmögen att regera. Det är en tradition som kan spåras tillbaka till Olof Palmes tid som partiledare och statsminister. Trots brister i det egna regeringsunderlaget, använder S fortfarande strategin mot oppositionen.
Efter Ulf Kristerssons (M) utfrågning i måndags, gick partisekreteraren Tobias Baudin (S) in i ett attackläge på Facebook. Kristersson sa att Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har kommit överens i en rad viktiga frågor, bland annat lag och ordning och energipolitiken – där de rödgröna är splittrade. Baudin menade att det finns flera områden där åsikterna går isär inom oppositionen. Det är helt riktigt, men alternativet är mer oense.
Att Kristersson nämnde lag och ordning och energipolitiken som exempel är inte en slump. Det handlar om statens grundläggande uppgifter. Här finns det få om ens några gemensamma svar från vänstersidan. Därtill spretar synen på äganderätten och skatter inom det rödgröna blocket. Finns det enighet om något? Kristersson kommer behöva medla mellan L och SD, men Andersson kommer ha problem med Vänsterpartiet och Centerpartiet.
Båda sidors regeringsunderlag kommer innehålla spänningar. Framför allt den till vänster, men även den till höger. Redan i dag kan man ana vad som kan splittra, och det lär tillkomma mer under nästa mandatperiod. Det kommer inte vara lätt att sy ihop alla detaljer för någon, men S övertygar just nu minst om sin duglighet att regera landet tillsammans med andra.