Regeringens proposition om implementeringen av vapendirektivet släpptes i veckan. Samtidigt har regeringen beslutat om ett tilläggsdirektiv till utredningen om andra vapenfrågor, som bland annat innefattar att man vill se över hur jaktgarderoben ska utökas. Man vill även se över frågan om synnerliga skäl för innehav av enhandsvapen samt de tidsbegränsade vapenlicenserna. Det är mycket positiva besked som visar att regeringen vill gå jakt- och skytterörelsen till mötes. Men regeringen väljer samtidigt att överimplementera EU:s vapendirektiv tvärtemot vad som utlovades i valrörelsen.
Innan valet lovade Moderaterna att EU-direktivet skulle införas på miniminivå, det vill säga att man genomför en så kallad “användningsreglering” av vapenmagasin. Det innebär i korthet att en målskytt har rätt att utan särskilt tillstånd använda magasin i sitt vapen. När den tidigare socialdemokratiska regeringen landsatte utredningen valde man i stället att sikta på en “innehavsreglering”, vilket innebär att vapenmagasin blir tillståndspliktiga. Regeringen väljer nu att lägga fram ett förslag om innehavsreglering – alltså i linje med S-regeringens förslag.
Om en innehavsreglering införs kommer det innebära en kraftig huvudvärk för många vapenägare. Som regleringen är utformad kan det nu bli orimliga konsekvenser. Exempelvis om det skulle finnas flera vapenägare i en familj, med licens på olika vapen och således olika magasin, kan det innebära olaga magasinsinnehav om en av dem råkar få med sig fel magasin. Konsekvensen är att den som blir påkommen ska förlora alla sina vapenlicenser.
Med löfte om förbättringar i andra vapenfrågor har regeringen sockrat budet, och det är givetvis välkommet, men man kommer inte undan att detta fortfarande är en onödig överimplementering givet att det finns förutsättningar att införa EU:s krav utan att försämra situationen för Sveriges många vapenägare. Grundproblemet är förstås att den förre regeringen kämpade så länge och hårt för att lyckas överimplementera direktivet att tiden har runnit ut. Om Sverige inte snabbt inför reglerna kommer vi att drabbas av många, många miljoner i böter till EU. Det vill M undvika, dessutom anser man ärligt att förslaget ligger rätt nära en minimiimplementering så gör det så mycket egentligen?
Tja, Moderaterna har för inte så länge sedan känt av hur smärtsamt det är att förlora ett förtroendekapital, och hur lång tid det kan ta att vinna tillbaka ett förtroende när det väl är förlorat. Hela partiets historia från Fredrik Reinfeldts valförlust 2014 till nutid har varit en kamp för att göra upp med Reinfeldts misstag. I vapenägarnas öron ringer Dorisutredningen och Beatrice Ask fortfarande högt. Man kanske kunde tro att partiet hade lärt sig sin läxa, men ibland måste man ställa sig frågande.