Visst kan det låta stort och imponerande. Paketet som presenterades i måndags innehåller en hel del. Skatten på diesel och bensin sänks tillfälligt under perioden juni till oktober, bilägare ska dessutom få en klumpsumma. Elpriskompensationen förlängs för boende i de södra elprisområdena. Reduktionsplikten fryses, bostadsbidraget höjs tillfälligt och den automatiska höjningen av drivmedelsskatterna pausas ett år.
Men inget av det hjälper i grunden. Av de 14 miljoner som paketet totalt går på är 3,9 miljarder kronor dessutom i form av klimatbonus. Nästan 30 procent av stödet ägnas alltså åt att de som inte har råd att tanka ska köpa elbilar i stället. Vad är poängen med att Miljöpartiet hoppade av regeringen om politiken ändå ser ut så här?
Paketet visar även hur lite 10 miljarder kronor är när det ska fördelas på hela befolkningen. Drivmedelsskatten sänks med 1,30 kronor per liter. Något finansminister Mikael Damberg (S) menar gör att Sverige då ligger på EU:s minimibeskattning av diesel. Det får nog betraktas som i bästa fall en sanning med viss modifikation.
Klumpsumman till bilägarna stannar på 1 000 kronor, de som bor i vissa glesbygdsområden får 500 kronor extra. Hurra. Men visst, det räcker väl till en tankning åtminstone. Att elpriskompensationen förlängs visar också på samma brist på förståelse.
Det här är inte främst något som orsakats av kriget. Drivmedelspriset är främst betingat av våra skatter, vi drev också priset över 20 kronor per liter helt på egen hand långt innan kriget bröt ut. Och kriget påverkar kontinentens elpriser men det hade knappt rört oss i ryggen om vi inte lagt ned vår egen elproduktion.
Stödpaketet gör knappt något för hushållen som dignar ned under skattetrycket och höjda priser, för att inte tala om inflationen. Och paketet gör inget för företagen i transportbranschen som riskerar att slås ut i mängder nu. Inte heller lantbrukarna som är exceptionellt nära ruinens brant även för den branschen hjälps av detta.
Det är bara permanenta sänkningar av de här skadliga skatterna och miljöpolitiken som kan ändra detta långsiktigt. Eviga kompensationer för den egna politiken är inte en rimlig väg framåt. Inte heller att pausa den egna politiken. Tillfälliga undantag från skadliga lagar och regler hjälper inte. Politiken måste läggas om i grunden.
Det finns dock inget som talar för att regeringen som lutar sig mot V och MP klarar det.