Regeringens kritik mot minimilön är förljugen

På onsdagen lade EU-kommissionen fram sitt fruktade förslag om EU-minimilöner. Socialdemokraterna höll inte inne med kritiken.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och resten av regeringen låtsas inte om att förslaget om minimilönerna är något de själva är skyldiga till.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och resten av regeringen låtsas inte om att förslaget om minimilönerna är något de själva är skyldiga till.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Ledare2020-10-30 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Men protesterna från regeringspartiet ekar falskt. S har sig självt att skylla för att EU klampat in på arbetsmarknadspolitiken.

Att införa minimilöner är i sig ett steg långt utanför det område som lämpar sig för EU-gemensamma regler. Men ingen kan anklaga EU-kommissionen för att inte ha tagit hänsyn till bland annat Sveriges krav på att den svenska modellen ska skonas från tvingande EU-regler.

Förslaget som nu ligger innebär visserligen rättsligt bindande minimilöner, i stället för den rekommendation som svenska regeringen har velat ha. Men den tvingande lönenivån gäller inte länder där sådant redan bestäms av fack och arbetsgivare, förutsatt att det systemet omfattar minst 70 procent av löntagarna. Där kvalar Sverige gott och väl in, men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är ändå inte nöjd. Hon säger till SR (27/10) att hon är mycket kritisk till att EU ”lägger sig i lönebildningen”.

Sådan kritik om vad EU borde hålla sig borta ifrån var dock Socialdemokraterna och regeringen Löfven duktiga på att ignorera 2017, när de bidrog till att införa den sociala pelaren i unionen. 

Det är med det mandatet för överstatlig reglering inom arbetsmarknad och sociala frågor som EU-kommissionen nu tar avstamp. Och det hade S inte alls problem med när frågan gällde en tvingande modell för föräldraledighet 2019, för då var ju reglerna i enlighet med svensk modell. Men när risken är att Sverige måste rätta sig efter EU-regler är det uppenbarligen inte lika roligt längre, enligt S.

Det var minst sagt dumdristigt av Socialdemokraterna att driva igenom den sociala pelaren och tro att all sådan reglering kommer att fungera för Sverige. De hårda uttalandena från Nordmark, trots att kommissionen gått de svenska kraven till mötes, bottnar inte heller i sakfrågan. 

Snarare är det ett nytt retoriskt mönster från S-ministrarna där eftertänksamhet och självkritik kastats överbord. Justitieminister Morgan Johansson (S) har till exempel kritiserats för sina uttalanden på Twitter, som varit vilseledande och utmålat meningsmotståndare som hot mot demokratin (Kvartal 14/1).

Eva Nordmark och regeringen har rätt i kritiken mot minimilöner. Men det är uppenbart att motivet bara är att skydda Sverige från överstatlighet på arbetsmarknadsområdet, medan S gladeligen utsätter andra medlemsländer för samma sak i andra frågor. Då är det svårt för S att med trovärdighet protestera mot minimilönerna.