Regeringens krispaket långt ifrån företagens räddning

Till slut presenterade regeringen ett slags omsättningsstöd, men C och L har betalat ett högt pris för det lilla de fick.

Januaripartiernas omställningsstöd utgår exempelvis från att restauranger ska leva på hämtmat. Men en stor del av intäkterna kommer från alkoholförsäljning som inte är tillåten vid avhämtning.

Januaripartiernas omställningsstöd utgår exempelvis från att restauranger ska leva på hämtmat. Men en stor del av intäkterna kommer från alkoholförsäljning som inte är tillåten vid avhämtning.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2020-05-04 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ett bekymmer är att det har dragit ut på tiden. Regeringen har vänligt uttryckt varit motvillig att införa effektiva företagsstöd. Det har krävts åtskilliga veckor av förhandlingar. Samtidigt har en bred majoritet i riksdagen varit enig om behovet av ett kraftfullt omsättningsstöd. Det hade gått att driva igenom Moderaternas väl utarbetade förslag för flera veckor sedan. Nu måste de liberala januaripartierna rannsaka sig själva och ställa frågan om det faktiskt var värt det.

Åtgärden riktas mot företag som har tappat minst 30 procent av sin omsättning, jämfört med förra året. Företagen kan få statligt stöd för 22,5 till 75 procent av sina fasta kostnader, lönekostnader undantaget, beroende på hur stort omsättningstapp de har upplevt. Ett företag kan som mest få 150 miljoner kronor i stöd.

Det låter ju inte så dumt. Men det finns ytterligare ett par detaljer att ta hänsyn till. Stödet är strikt retroaktivt. Det ges enbart för mars och april. Till skillnad från Moderaternas förslag som gick ut på att hjälpa företagen att övervintra krisen och komma ut helskinnade om än tilltufsade på andra sidan handlar detta inte om att bevara näringslivet utan om att styra det. 

Regeringen kallar det för ett omställningsstöd. Ställa om till vad? Tja, regeringen exemplifierar själv med att restauranger ska ställa om till hämtmat och tillverkningsföretag ska göra sjukvårdsmateriel. Men alla kan inte göra dessa omställningar. Hämtmat är en betydligt mindre marknad även under krisen eftersom regeringen inte ändrat alkohollagstiftningen och hela Sverige kan inte tillverka sjukvårdsmateriel. 

Detta ger sken av att krisen handlar om kreativ förstörelse. Att dåligt skötta företag förtjänar att gå under. Men detta har inget med skötsel att göra. Landets bäst skötta företag kan alla gå under, och risken för detta ökar på grund av regeringens hantering.

Ytterligare besvärande är att förslaget inte kan träda i kraft förrän 1 juli. Hur många av de företag som redan från krisens början tappade minst 30 procent av sin omsättning klarar av att vänta så länge, på ett stöd som dessutom är begränsat till en liten tidsrymd?

Likt flera av regeringens tidigare krisåtgärder kan så även denna minska ytterligare i värde genom att göra förfarandet så krångligt som möjligt. Dessutom lär C och L ha tvingats ge sitt stöd för något ännu sämre i utbyte mot detta urvattnade förslag. Det kan bli en dyr historia.