Regeringen väntar ihjäl företagen

Vi kommer att få leva med följderna av de ekonomiska beslut som nu fattas under en väldigt lång tid.

Här vilar det svenska näringslivet.

Här vilar det svenska näringslivet.

Foto: Meek, Tore

Ledare2020-04-08 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

När krisen är över kommer vi att mötas av en ny verklighet. Hur denna nya värld kommer att se ut beror i stor utsträckning på hur regeringen agerar nu. Antingen kan en stor del av företagen ha räddats och stå beredda att starta upp sina verksamheter igen, eller så kan landet vara en enda stor företagskyrkogård där de enda säkra jobben som finns kvar är som konkursförvaltare.

Regeringens krispaket har hittills varit långt från tillräckliga. De har huvudsakligen handlat om olika lån till ohemula räntor vilket inte räddar mer än en mindre del av företagen. De svenska direktinsatserna för att rädda företag och jobb är påtagligt mindre än i grannländer som Norge, Danmark och Tyskland. Det kommer inte att räcka till. Från LO till Svenskt näringsliv ropas det på kraftfulla åtgärder för att rädda jobben. Men som statsminister Stefan Löfven (S) sade till Arbetet vill regeringen "vara försiktig".

Om vi ska slippa massdöd i företagssektorn måste dock kraftfulla åtgärder vidtas omgående. En ny stor våg av konkurser väntar runt hörnet då arbetsgivaravgifter ska betalas in 12 april. Utan hopp om hjälp är det rationellt för många att ge upp innan det blir ännu värre. Det går inte att vänta längre.

Moderaterna har hittills drivit regeringen framför sig under krisen och fått se merparten av sina förslag förverkligas. I tisdags presenterade partiet ytterligare förslag för att rädda företag och jobb. Den privata sektorn bidrar varje månad till BNP med ett skapat värde om ungefär 300 miljarder kronor. Regeringens insatser uppgår nu till 20 miljarder kronor i månaden. Moderaterna vill öka det till 100 miljarder under april och maj. Det skulle innebära att staten tar över merparten av näringslivets kostnader. 

Förslaget har tre huvuddelar. Ta bort arbetsgivaravgiften helt i april och maj. Detta är viktigt främst för medelstora och stora företag. Det tak som regeringen har satt på den rabatterade arbetsgivaravgiften innebär att den för ett medelstort företag kanske landar på ett par procent, det räddar alldeles uppenbart inte dessa företag.

Därutöver vill Moderaterna ha korttidspermittering på heltid vilket även LO och Svenskt näringsliv skriker efter. Det är otroligt viktigt för personalintensiva branscher som har tappat alla eller nästan intäkter. Dessutom vill M att staten ska täcka de fasta kostnaderna för företag som har tappat minst 30 procent av sina intäkter. Detta har gjorts på flera håll, bland annat i Norge. Det finns således fungerande förlagor att ta efter.

Moderaternas förslag är bra. Ändå vägrar regeringen just nu att överväga dem. Men det går inte att vänta hur länge som helst. Utan viktiga signaler om statligt stöd kommer ännu fler företag som hade gått att rädda i stället att gå under. Och i företagsdödens spår följer massarbetslöshet, välfärdssänkningar och recession. Statsministern måste inte göra just det Moderaterna föreslår, men den måste agera kraftfullt och den måste göra det nu.