Regeringen sviker småbryggerierna

Det finns ett ännu ej implementerat EU-direktiv som hade hjälpt småbryggerier betydligt mer än förslaget om gårdsförsäljning.

Bottenvikens bryggeri och Pite bryggeri hör till de många som skulle få en betydligt vettigare konkurrenssituation om regering tog tag i sake noch införde en differentierad alkoholskatt.

Bottenvikens bryggeri och Pite bryggeri hör till de många som skulle få en betydligt vettigare konkurrenssituation om regering tog tag i sake noch införde en differentierad alkoholskatt.

Foto: Reino Jillker

Ledare2024-06-26 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Direktivet ger länder möjligheten att sänka skatten på öl från små bryggerier. I lagens mening får ett litet bryggeri inte brygga mer än 20 miljoner liter öl om året. Det lika mycket som Systembolaget säljer av Norrlands guld export per år. Jämfört med gränsen för gårdsförsäljningen på 400 000 liter är EU:s förslag bra mer generöst.

Just Norrlands guld omfattas dessvärre inte av en skattesänkning då bolaget Spendrups brygger många andra ölsorter. Men för en inte så liten del av sortimentet skulle direktivet innebära rejält sänkta priser. Det vore en stor lättnad för småbryggerier. I synnerhet när en tredjedel av dem dras med lönsamhetsbesvär.

Upp till halva alkoholskatten får tas bort enligt EU. För en halvliter femprocentig öl sänks skatten i så fall från 5,7 till 2,85 kronor. Om burken kostar 20 kronor blir skattesänkningen alltså hela 14 procent. Ett flak sådan öl blir då knappt 70 kronor billigare.

Men nu bor vi i Sverige. Att alla andra EU-länder utom Sverige och Spanien har infört skattesänkningen verkar inte stressa regeringen. Normalt sett brukar Sverige ta i från tårna när nya regelverk ska införas. Vi ska alltid vara bäst i klassen och dra reglerna längst. Förutom när det kommer till alkohol.

Lite billigare hantverksöl må vara en marginell fråga. Men det hade visat att regeringen faktiskt vill göra Sverige till en lite roligare plats på jorden.

En skattesänkning för småbryggerier lär inte öka drickandet. Det är den billigaste ölen som driver konsumtionen. Öl från små bryggerier brukar vara mer hantverksmässig och tilltala en mer kräsen målgrupp. Om fin-ölen blir billigare blir i stället effekten att fler söker sig från den massproducerade ölen till trevligare delar av sortimentet. På samma vis som att priset på Châteauneuf-du-Pape inte har någon inverkan på hur mycket lådvin som dricks.

Det går att invända med att alla producenter borde betala samma skatt. Lika spelregler för alla. Det är en god poäng. Men på en marknad där små bryggerier har svårt att hävda sig är lättnader ändå önskvärda. Ölmarknaden sträcker sig också över hela EU. Svenska bryggare måste få konkurrera på samma villkor som kollegorna på kontinenten.

Frågan har väckts i riksdagen. Fyra sverigedemokrater och en moderat har önskat lägre alkoholskatter. Eller åtminstone att frågan på svenskt manér ska utredas. Det är något för regeringen att sätta tänderna i.