Därför tillsatte regeringen i våras en utredning om lättnader i plan- och bygglagen, PBL, men även i miljöbalk och fastighetsbildningslag. ”Detta är ett viktigt steg i regeringens arbete med att korta ledtider i plan- och byggprocessen samt förenkla och förbättra regelverk, förklarade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) (18/3).
Nu har utredningen presenterats. Precis som beställt föreslås att häkten och anstalter ska få fler undantag från regelverken. En iögonfallande detalj är att utredaren jämför de undantag som presenteras för att bygga fler fängelser med PBL:s krisparagraf som låter regeringen tillfälligt justera plan- och byggbestämmelser i syfte att skydda samhället mot exempelvis pandemier. Det känns inte som en helt rimlig jämförelse.
Andra resonemang är bättre. Det är rimligt att ifrågasätta om häkten och fängelser måste handikappanpassas överallt. Än mer rimligt är att ifrågasätta varför enskilda bostäder måste anpassas. Ett bra exempel här är en gammal herrgård i Värmland. Familjen som äger får inte flytta in eftersom kommunen menar att väggen till ena toaletten måste flyttas 20 centimeter för att bli tillgänglig för funktionshindrade.
Här ligger kärnproblemet. När regeringen beställer en utredning av lättnader i lagen, vet den att regelverken inte fungerar. Det är därför bra att regeringen i fjol tillsatte en utredning kring ändringar i en av våra mest hämmande lagar – miljöbalken.
Tyvärr finns inget som tyder på att vi får den fullständiga översyn som krävs. Desto mer pekar på att det i stället blir temporära undantag för olika samhällsprojekt. Försvaret föreslås ju under en tid slippa tillståndsprocesser. När processen för miljötillstånd ska kortas nämns bara klimat- och samhällsnyttiga investeringar. Och nu ska nya fängelser slippa vissa byggkrav.
Denna strategi, som innebär att lagstiftningen tillåts mer eller mindre stå oförändrad medan regeringen skapar kryphål och genvägar för det man värnar är allt annat än bra. Den visar också att regeringen vet att vi har en så omfattande lagstiftning att den inte längre fungerar i verkligheten.
Lagstiftning måste vara tillämpbar för alla. Det får inte bli så att bara politiskt godkända och statens egna verksamheter får lättnader. Privatpersoner och småföretagare är minst lika viktiga, ofta ännu mer. Därför måste hämmande lagar ändras, och ändringarna måste gälla alla. Regeringen kan inte skapa kryphål i sina egna lagar.