Regeringen offrar allt för den mytiska återstarten

Måhända är det påskfirandet som har gjort att regeringen har låst sig vid idén om den mirakulösa återuppståndelsen.

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) är de främst ansvariga för regeringens krishantering. På bilden även miljöminister Isabella Lövin (MP).

Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) är de främst ansvariga för regeringens krishantering. På bilden även miljöminister Isabella Lövin (MP).

Foto: Thomas Johansson/TT

Ledare2020-04-23 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Regeringen får dagligen motta hård kritik för sin ihållande ovilja att vidta åtgärder kraftiga nog för att merparten av svenska företag ska överleva coronakrisen. Kritiken kommer från dels ledarsidor och oppositionen, dels näringslivet självt och en rad av landets mest meriterade nationalekonomer. Men regeringen vägrar att ändra sig.

I en intervju i Aftonbladet upprepar finansminister Magdalena Andersson (S) planerna på den stora återstarten. Hon vill rivstarta ekonomin efter krisen. Det vankas satsningar på gröna näringar och vård och omsorg, men även stimulanser för att skjutsa på konsumtionen.

Det finns flera problem med regeringens valda linje. Till att börja är detta ingen rivstart. Gröna investeringar och pengar till vården – det är ju kod för regeringens vanliga politik men utan budgetrestriktioner. Effekterna av denna så kallade återstart är att den kommer att ge en stor skjuts till en liten del av ekonomin och därtill snedvrida marknaden enormt. 

Efter krisen behövs breda satsningar för ett livskraftigt företagande, inte enorma nischtillskott. Det är helt uppåt väggarna. Och samtidigt kommer bristen på insatser för att rädda näringslivet leda till att många företag går under i onödan med utbredd arbetslöshet som följd. Alla kan inte arbeta inom vård, omsorg och gröna spetsföretag. Det är omöjligt.

Regeringen bör tänka om. Ju fler företag som går under desto svårare kommer det bli att få de ekonomiska hjulen att snurra igen. Varje företag som överlever innebär arbetstillfällen, försörjningsmöjligheter, skatteintäkter och välstånd. Varje företag som går under leder till motsatsen. Skuldsättning, arbetslöshet, psykisk ohälsa och offentliga utgifter.

Det kommer att vara slitsamt nog att få landet på fötter igen med övervintrade företag. Det finns inget gott skäl att avsiktligt låta situationen bli värre än nödvändigt. Regeringen bör tänka om och lyssna på oppositionen som alla är för utökade åtgärder och åtminstone i stora drag stödjer Moderaternas förslag som även är de bäst utvecklade.

M har tre huvudpunkter. Slopade arbetaravgifter i april och maj, korttidspermittering på heltid samt att staten ska täcka de fasta kostnaderna för företag som har tappat minst 30 procent av sin omsättning. Det är goda förslag för att övervintra så många företag och göra utgångspunkten för nystarten så god som möjligt. 

Bättre att ändra sig medan tid ännu är än att hålla fast vid en katastrofal, fix idé.